Egy könnyű vacsora – a hét receptjei
Az emberi szervezet állandóan felhasználja a saját fehérjéinek egy részét, amelyet a táplálkozással pótolni kell, gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségről és minőségről. Az alábbi receptek ebben segítenek.
Miért van szükségünk fehérjékre? Mik tartalmaznak fehérjét? Miért kell állati és növényi fehérjét fogyasztani? Hogyan táplálkozzon helyesen egy vegetáriánus? korábbi cikkünkben már megválaszoltuk a korábbi kérdéseket. Most könnyű recepteket ajánlunk a helyes étkezéshez .
Mozzarellás rakott padlizsán (4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 28 dkg mozarella sajt, 24 dkg paradicsompüré, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 db tojásfehérje, 3 ek olívaolaj, friss bazsalikom, feketebors, só, 1 korpás kifli.
A meghámozott padlizsánt hosszában fél centiméteres szeletekre vágjuk, és minden réteget megsózva egymásra halmozunk. Félretesszük, hogy a levét kieressze, majd letörölgetjük. A tojásfehérjét habbá verjük, belehelyezzük a padlizsánszeleteket, majd az olajban kisütjük. A hagymát felaprítjuk, a paradicsommal és az apróra vágott bazsalikommal összekeverjük, sózzuk és az egészet 10 percig főzzük. Az elkészült mártást tűzálló tálba öntjük, beleszórunk egy kevés parmezánt, majd befedjük néhány kisült padlizsánszelettel. Ezt követi a mozzarella, majd megint egy kevés a paradicsommártásból, amíg minden el nem fogy. 180 oC-ra előmelegített sütőben először 55 percig sütjük, majd 200 oC-on 10 perc alatt készre pirítjuk.
Korpás kiflivel együtt tálaljuk.
Energia- és tápanyagtartalma (1 személyre): 545 kcal energia, 27 g fehérje, 25 g zsír, 53 g szénhidrát, 55 mg koleszterin, 11 g élelmi rost.
Még több egészséges recept a HVG Online új egészségportálján.