2009. március. 20. 17:19 MTI Utolsó frissítés: 2009. március. 20. 17:19 Plázs

Egy-két adag ital jó érzést kelt, több már ártalmas

Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségű alkohol hatására jó érzést keltő anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism című szaklap online kiadásában.

Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különböző mennyiségű alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevű hormon szintje.

A kutatók megjegyezik, hogy a kellemes hatás, melyet a "boldogsághormon" kivált, a további alkoholadagok után már nem jelentkezik, sőt nagyobb mennyiségű alkohol hipnotikus hatást, szorongást válthat ki. A szakemberek szerint megállapításaik az alkoholizmus kezelésének mainál jobb, specifikus megközelítését adhatják.

Itthon Iványi Blanka 2024. november. 29. 10:27

A magyarokat még mindig az alacsony fizetések aggasztják, nem az LMBTQ – elkészült Magyarország 2024-es problématérképe

A kormánypárti szavazókat a megélhetési gondok, a Tisza Párt táborát a korrupció aggasztja a legjobban az ország gondjai közül. Az akkumulátor gyárakat már égetőbb problémának látják a magyarok, mint az orosz befolyást vagy az LMBTQ ügyeket. A Policy Solutions felméréséből kiderül, mi aggasztotta leginkább a magyarokat 2024 őszén.