Egy-két adag ital jó érzést kelt, több már ártalmas
Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségű alkohol hatására jó érzést keltő anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism című szaklap online kiadásában.
Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különböző mennyiségű alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevű hormon szintje.
A kutatók megjegyezik, hogy a kellemes hatás, melyet a "boldogsághormon" kivált, a további alkoholadagok után már nem jelentkezik, sőt nagyobb mennyiségű alkohol hipnotikus hatást, szorongást válthat ki. A szakemberek szerint megállapításaik az alkoholizmus kezelésének mainál jobb, specifikus megközelítését adhatják.