Alkoholmérgezés: hol a határ?
Az alkoholfogyasztás következményei igen változóak egyéni érzékenységtől, nemtől, testtömegtől, aktuális egészségi és fizikai állapottól, esetleges gyógyszeres kezeléstől, valamint az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően.
Az alkoholos italok fogyasztása világszerte elterjedt, és napjainkra a férfiak mellett egyre több nő, valamint a fiatalabb korosztály számára jelenti a kikapcsolódás, jókedvre derítés vagy éppen búfelejtés egyik formáját. Ám ivászat előtt érdemes elgondolkodni: milyen alkalmakkor, miből és mennyit igyunk, s melyek azok a betegségek vagy állapotok, amikor feltétlenül kerülnünk kell a bódító nedűt.
Egy biztos, a megfelelő hőmérsékletű, minőségi italok mértékletes fogyasztása növeli az elfogyasztott ételek élvezeti ékét. Az aperitif étkezések előtt kiváló étvágygerjesztő, elősegíti az emésztést. Elsősorban keserű italok alkalmasak erre a célra, de a száraz vörösboroknak és a savasabb fehérboroknak is kedvező a hatásuk. Az édes alkoholos italok étkezés előtt kerülendők, mert elveszik az étvágyat. Az étkezés mellé elfogyasztott alkohol segíti a húsos ételek emésztését, a fehérjék lebontását.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.