2009. március. 05. 18:21 MTI Utolsó frissítés: 2009. március. 05. 18:15 Plázs

Öt ember betegedett meg trichinellózisban Békés megyében

Öt ember betegedett meg trichinellózisban a Békés megyei Medgyesbodzás-Gábortelepen, magán célra nevelt sertések, magán vágása és feldolgozása, valamint az abból készült ételek elfogyasztásának következtében - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

A hivatal közleménye kiemelte: az állategészségügyi hatóság átfogó vizsgálatot végez az érintett településen tartott sertések fertőzöttségének kivizsgálása érdekében. Eddig 11 udvar 24 sertéséről gyanítják, hogy magában hordozza a betegséget.

A betegek a házi disznóvágáson résztvevők és a "disznótoros kóstolót" fogyasztók közül kerültek ki. Ennek következtében a hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a saját sertésvágásból, vagy a településről származó, disznótoros kóstolókat ne fogyasszák el a vizsgálatok lezárásáig.

A trichinella olyan, a sertés és a vaddisznó izomzatában rejtőző parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem kellően hőkezelt húsának elfogyasztását követően az emberben is megbetegedést okozhat. A trichinellával fertőzött és nem kellően hőkezelt sertéshúsos étel elfogyasztása után 2-28 nap, leggyakrabban 7-10 nap múlva erős hasmenés, émelygés, hányás, magas láz, fejfájás, majd 2 héttel később jellegzetes tünetként a szemhéj, szemkörnyék és arc vizenyős duzzanata, izomfájdalmak, köröm alatti vérzések jelentkezhetnek. A betegség emberről emberre nem terjed.

Az ember a fertőzött nyershúsból készült, nem kellő mértékben átsütött, megfőzött húskészítmény fogyasztásával - füstölt kolbász, füstölt sonka nyersen fogyasztva - megfertőződhet, mert ezen termékek elkészítésekor a parazita nem pusztul el.

A trichinella vizsgálat a házi sertésvágások esetén nem kötelező, azonban az állategészségügyi szolgálatot magán célú vizsgálatok elvégzésére is igénybe veheti a lakosság.

A hivatal aláhúzta: Magyarországon valamennyi közfogyasztásra kerülő, engedélyezett vágóhídon levágott sertés, illetve vadfeldolgozókban feldolgozott vaddisznó testét az állategészségügyi hatóság a forgalomba hozatalt megelőzően trichinella vizsgálatnak is aláveti. Ezért a vágóhidakról és a feldolgozó üzemekből kikerülő sertéshús és sertéshúst tartalmazó élelmiszerek biztonságosak.

Emellett azonban fontos felhívni az állattartók figyelmét arra, hogy a trichinellozis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető járványvédelmi, higiéniai intézkedések betartására, a rágcsálómentes környezet fenntartására és megőrzésére, hiszen a járványtani nyomozás alapján a fertőzést a patkányok közvetítették a sertések felé.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.