2009. február. 26. 12:32 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. február. 26. 12:40 Plázs

Mindennapi fóbiáink: miért is szorongunk?

A szorongás a leggyakoribb pszichés problémák egyike. Felmérések szerint minden tizedik ember él át legalább egyszer kóros, az életvitelét is akadályozó félelmet, fóbiát, amely jelentősen befolyásolja munkáját, teljesítményét, kapcsolatait. Bár a betegség ártalmatlannak tűnik, az érintettnek komoly testi és lelki szenvedést okoz.

Félelmeink, aggodalmaink egy része természetes, ésszerű érzés, de ha szorongásaink bizonyos helyzetekben irreális mértéket öltenek, meghatározzák gondolatainkat, akadályozzák cselekedeteinket, akkor a hátterben már nem egyszerű félelem, hanem kóros frusztráció, fóbia áll. Állandó intenzív szorongást tárgyak, élőlények, különböző ingerek, szituációk is kiválthatnak, ami súlyosabb esetben pánikrohamban csúcsosodhat ki. A rosszulléteket általában erős szívdobogás, verejtékezés, remegés, szédülés, gyengeség, ájuláshoz közeli érzés, mellkasi fájdalom, hányinger, légszomj, halálfélelem kíséri. Az érintettek kerülik a frusztráló helyzeteket, mivel gyötrelmek közepette élik meg őket, ugyanakkor tisztában vannak félelmeik eltúlzott jellegével is.

"A fóbia csak abban az esetben válik betegséggé, ha az állandó szorongásos készenlét, a félelemmel teli szituációk kerülése vagy az abban átélt szenvedés mértéke jelentősen befolyásolja az érintett életminőségét, csökkenti munkaképességét, rombolja kapcsolatait" - magyarázza Kiss Zsófia klinikai szakpszichológus. Az orvostudomány három nagy csoportba sorolva - agora-, társas, egyszerű vagy specifikus - közel száz fajtáját különbözeti meg a fóbiáknak, amelyek közül az egyik leggyakoribb az agorafóbia.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?