Fogyókúrás mámoros receptek
Különlegességek vadhúsból, lángoló palacsinta - ezen a héten mámoros fogásokat ajánlunk. A recepteket Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus, a Medizóna szakértője állította össze.
Különlegesség vadhúsból
Vörösboros pincepörkölt (4 személyre)
Hozzávalók: 40 dkg vadhús, 2 nagy fej vöröshagyma, 5-6 evőkanál olaj, 2 dl jó minőségű száraz vörösbor, 0,5 darab paradicsom, 0,5 darab zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, só, borókabogyó, feketebors, fűszerpaprika, köménymag.
Az olajon aranysárgára pirítjuk a laskára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a köménymagot és kipattogtatjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával és beletesszük a hártyáitól megtisztított, felkockázott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal. Beletesszük a negyedekbe vágott zöldpaprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát, babérlevelet, néhány szem borókabogyót, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáöntjük a vörösbort. A felesleges levét elfőzzük, hogy a végén csak a sűrű, zamatos szaft maradjon, a paradicsom és a paprika héját pedig eltávolítjuk.
Köretként főtt burgonya vagy sztrapacska ajánlott mellé, de jó tarhonyával, rizzsel, nokedlivel is.
Egy adag energia- és tápanyagtartalma (köret nélkül): 316 kcal energia, 21,6 g fehérje, 19,0 g zsír, 5,8 g szénhidrát, 4,7 g alkohol, 110 mg koleszterin, 1,8 g élelmi rost.
A pincepörkölt ízletes vörösboros étel, amelyet leginkább vadhúsokból érdemes készíteni. A vadhús a testtömegcsökkentő étrendben kiválóan felhasználható, mert húsa zsírszegény. Ám aki zamatos íze miatt fogyasztja és nincs szüksége testtömegének kontrollálására, az olajat felcserélheti füstölt szalonnára. Így pótolhatja a vadhús hiányzó zsírtartalmát, jobban kihozza az ízét, igaz, ezzel megnöveli a koleszterintartalmát is.
További egészséges receptek a HVG Online új egészségportálján.
![](https://cdn.hvg.hu/img/partolo_tagsag/HVG_hetilap_2_ho_50_off_kampany_03_640x360.png)