Farsangi menüsor – egészséges receptek
Az év egyik legvidámabb időszaka a télbúcsúztató, tavaszt köszöntő ünnepsorozat, a farsang. Január 6-án, Vízkereszt napján kezdődik és húshagyó kedden, az idei évben február 24-én ér véget. Az ókori Rómában egy hétig tartó Saturnalia ünnepe is a téltemetés-tavaszvárás jegyében zajlott, de a velencei és a riói karnevált, Magyarországon a mohácsi busójárást is farsang utolsó napjaiban rendezik meg. Ezen a héten egy farsangi menüsort készítettünk.
Farsangi receptek
Palócleves 4 személyre
24 dkg sovány bárányhús, 60 dkg burgonya, 24 dkg zöldbab, 1,2 dl 12 százalékos tejföl, 1 nagyobb vöröshagyma, 1,5 evőkanál búzaliszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd, fokhagyma, só, fűszerpaprika, köménymag, őrölt bors, babérlevél.
A húst mosás és az inas, hártyás részek eltávolítása után kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felkockázzuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a húst, folyamatosan kevergetve fehéredésig sütjük. Sózzuk, beletesszük az őrölt borsot, őrölt köményt, zúzott fokhagymát és a babérlevelet, kevés vizet aláöntünk, és fedő alatt puhára pároljuk. A párolás közben elfövő levét mindig csak kevés vízzel pótoljuk. A megtisztított és kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot a majdnem készre főtt húshoz tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tejfölt és a lisztet simára keverjük és hozzámelegítjük a leveshez. (A forró levesből egy keveset kimerünk és óvatosan összekeverjük a habarással, így elkerülhető, hogy a hideg tejföl kicsapódjon a forró levesben.) Néhány perc forralás után megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. Előmelegített hőálló tálban, forrón tálaljuk.
Egy adag energia és tápanyagtartalma: 371 kcal energia, 18,9 g fehérje, 14,0 g zsír, 41,0 g szénhidrát, 58,8 mg koleszterin, 5,9 g élelmi rost.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.