2009. február. 09. 10:08 MTI Utolsó frissítés: 2009. február. 09. 14:17 Plázs

Farsangi menüsor – egészséges receptek

Az év egyik legvidámabb időszaka a télbúcsúztató, tavaszt köszöntő ünnepsorozat, a farsang. Január 6-án, Vízkereszt napján kezdődik és húshagyó kedden, az idei évben február 24-én ér véget. Az ókori Rómában egy hétig tartó Saturnalia ünnepe is a téltemetés-tavaszvárás jegyében zajlott, de a velencei és a riói karnevált, Magyarországon a mohácsi busójárást is farsang utolsó napjaiban rendezik meg. Ezen a héten egy farsangi menüsort készítettünk.

A farsang a tél és tavasz küzdelmét szimbolizálja, derűsen kezdődik és böjttel ér véget. A 16. századi színjáték a böjti ételeket jelképező Cibere vajda és a zsíros, húsételeket megszemélyesítő Konc király viaskodását mutatta be. Vízkeresztkor Konc király, húshagyó kedden Cibere vajda nyerte a párviadalt. A farsangi mulatságokon az emberek elfeledték az illemet, a jó szokásokat. A táncos mulatozást mértéktelen evés, ivás jellemezte, a farsangi jelmezek és álarcok jó szolgálatot téve elfedték a féktelen mulatozók kilétét. A hagyomány szerint a kiadós étkezéssel a természetet kívánták bő termésre serkenteni.

Farsangi receptek

Palócleves 4 személyre

24 dkg sovány bárányhús, 60 dkg burgonya, 24 dkg zöldbab, 1,2 dl 12 százalékos tejföl, 1 nagyobb vöröshagyma, 1,5 evőkanál búzaliszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd, fokhagyma, só, fűszerpaprika, köménymag, őrölt bors, babérlevél.

A húst mosás és az inas, hártyás részek eltávolítása után kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felkockázzuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a húst, folyamatosan kevergetve fehéredésig sütjük. Sózzuk, beletesszük az őrölt borsot, őrölt köményt, zúzott fokhagymát és a babérlevelet, kevés vizet aláöntünk, és fedő alatt puhára pároljuk. A párolás közben elfövő levét mindig csak kevés vízzel pótoljuk. A megtisztított és kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot a majdnem készre főtt húshoz tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tejfölt és a lisztet simára keverjük és hozzámelegítjük a leveshez. (A forró levesből egy keveset kimerünk és óvatosan összekeverjük a habarással, így elkerülhető, hogy a hideg tejföl kicsapódjon a forró levesben.) Néhány perc forralás után megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. Előmelegített hőálló tálban, forrón tálaljuk.

Egy adag energia és tápanyagtartalma: 371 kcal energia,  18,9 g fehérje,  14,0 g zsír, 41,0 g szénhidrát, 58,8 mg koleszterin, 5,9 g élelmi rost.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.


hvg360 Bábel Vilmos 2025. január. 06. 13:28

1945 után először ismét szélsőjobboldali vezetője lehet Ausztriának, Herbert Kickl a kormányalakításról tárgyalhat

Az osztrák Szabadságpárt vezetője kapott felkérést a kormányalakításra a köztársasági elnöktől, miután összeomlottak a koalíciós tárgyalások a jobbközép és a szociáldemokraták között Ausztriában. A jobbközép lecserélte a vezetőjét, az új hajlandó kormányalakításról tárgyalni a választáson győztes szélsőjobboldali párttal, az FPÖ-vel. A szélsőjobbnak az ölébe hullhat a hatalom, mert a politikai elit nem tudott túllépni a saját árnyékán. Váratlan külpolitikai győzelem ez Orbán Viktornak és Vlagyimir Putyinnak. Németországnak vészjelzés az osztrák belpolitikai fordulat.