A szívinfarktusok egy részét a helytelen étrend okozza
A zsírban sült ételekben, sós falatkákban és húsban gazdag étrend a szívinfarktusok mintegy 35 százalékára ad magyarázatot - közölték kanadai kutatók.
Ötvenkét országból 16 ezer pácienst, köztük 5700, első szívinfarktusán éppen átesett embert kérdezett ki étkezési szokásairól Salim Yusuf, az ontariói McMaster Egyetem munkatársa csoportjával. Az 1999 februárja és 2003 márciusa között zajlott vizsgálat során vérmintákat is vettek a résztvevőktől.
A kutatók étrendjük alapján három csoportba sorolták a tesztalanyokat. Az első az "orientális" étrend volt, sok tofuval, szójával és egyéb szósszal. A második a "nyugati" étrend sült ételekkel, sós falatokkal, sok hússal. A harmadikat "bölcs" étrendnek nevezték el a szerzők, akiknek tanulmánya a Circulation szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg. Az utóbbi étrend sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával jellemezhető.
A harmadik csoportba tartozó embereknél 30 százalékkal találták alacsonyabbnak a szívinfarktusra való kockázatot az átlagosnál. A nyugati étrenden élőknek viszont 35 százalékkal nagyobbnak bizonyult az infarktuskockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztottak zsiradékban sült ételt és húst. Az orientális étrenden élőknél átlagos kockázatot találtak.
A szívinfarktus a gazdag és szegény országokat egyaránt érinti, ám az összes szív- és érrendszeri betegség 80 százaléka a közepesnél alacsonyabb bevételű országokban fordult elő - írják a kutatók.
A szakemberek szerint a tofuban gazdag étkezésnek azért nincs szívvédő hatása, mert túl nagy a nátrium tartalma, amely magas vérnyomáshoz és szélütéshez vezethet.