Plázs travelline.hu 2008. szeptember. 25. 10:03

Mit együnk Egyiptomban?

Egyiptomról beszélve nem lehet elmenni szó nélkül az ókori nagy birodalom...

Creative Commons

Egyiptomról beszélve nem lehet elmenni szó nélkül az ókori nagy birodalom mellett – nincs ez másként az ételeket illetően sem. Bár írásos emlékek nem maradtak fent ebből a korszakból, a föld alatti temetkezés nemcsak a bebalzsamozott testeket, az ételek egy részét is megőrizte – így azért van némi fogalmunk az ősi egyiptomiak étkezési szokásairól.

A kenyér jelentősége jóval meghaladta a maiét, a fáraók korában több, mint 16 féle kenyeret és kalácsot sütöttek. A hús nem tartozott mindennapi eledeleik közé, de kedvelt volt a marha, a liba és a kacsahús, sőt, darut és hiénát is tartottak hízóállataik között. Gyakran ettek hüvelyeseket és tököt, süteményeiket mézzel édesítették, italként pedig a bort és a sört is fogyasztották.

Bár eltelt több ezer év, az ősi egyiptomiak étkezési szokásai nem tűntek el teljesen nyomtalanul – bár a hiéna már nem szerepel az étlapon, a mézes sütemények és a hüvelyesekből készült változatos fogások ma is fontos pillérei az egyiptomi konyhának. Kenyérként az egész arab világban jól ismert pitát (eish) fogyasztják. 

Creative Commons

Ha meg kellene neveznünk a legjellegzetesebb egyiptomi ételt, a kusharit kéne mondanunk. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy bizonyos éttermek kizárólag ezt a fogást szolgálják fel. A rizsből, lencséből, csicseriborsóból, főtt tésztából, fokhagymából, ecetből és fűszeres paradicsomszószból készült étel igazi vegetáriánus csemege. Nem is az egyetlen – Egyiptom a zöldségbarátok igazi paradicsoma, olyan változatosan elkészített fogásokkal, melyeket a húsbarátoknak sem érdemes kihagyni.

Mint az egész arab térségben, itt is rendkívül népszerű étel a falafel vagy ta'miyya, amit azonban a többi országgal ellentétben nem csicseriborsóval, hanem összetört lóbabból (ful medames) készítenek. Ugyancsak vegetáriánus fogásnak számít a zöldségekbe (zöldpaprikába, padlizsánba vagy paradicsomba) töltött fűszeres rizs (mashi). A hüvelyesek megannyi formában megtalálhatók az étlapokon, a csicseriborsót levesként (hummus shorbet) is fogyasztják. 

Creative Commons

Természetesen a húsimádók is találnak maguknak ízletes falatokat az egyiptomi ételek között. Itt is népszerű a kebab vagy a pitakenyérbe tekert és őrölt szezámmagból készült tahina szósszal ízesített húsos szendvics (shawerma). Igazi ínyencség a fűszeres fürj rostélyos (kofta) vagy a szezámolajos lóbabbal, citrommal, sóval, borssal készült ürühús (fuul). A halat, különösen a Földközi- és a Vörös-tenger partján számos változatban készítik, leggyakrabban mégis roston sütve kerül az egyiptomiak asztalára.

Persze az étkezés végéről nem maradhat el a desszert sem. A kanafeh és az atayef is palacsintszerű, édes sziruppal vagy mézzel készült édesség, de míg az előbbit csak sajttal, az utóbbit sajttal vagy magvakkal és fahéjjal töltve fogyasztják. Népszerű a tejben vagy joghurtban főtt rizs vagy más gabona, és természetesen itt is megtalálható az arab világ kedvence, a magokkal töltött rétestészta (baklava).

Mohamedán ország lévén az egyiptomiak nem fogyasztanak alkoholt – mi azonban semmiképpen se hagyjuk ki a datolyából készült sört vagy bort.

Molnár Kata Orsolya