2008. június. 05. 11:49 Medipress Utolsó frissítés: 2008. június. 05. 12:13 Plázs

Gyermekvállalás szigorúan negyvenöt alatt?

A legújabb kutatási eredmények szerint a 45 év feletti apák gyermekeinek kétszer nagyobb a halálozási esélyük a felnőttkor elérése előtt, mint a fiatalabb apukák utódainak.

Kutatók szerint a spermák minőségének romlása lehet a felelős a jelenségért. A brit Telegraph cikke szerint a 45 év feletti apukák gyermekei közel kétszer gyakrabban halnak meg még a felnőttkor elérése előtt, mint a 25 és 30 év közötti apák gyermekei. Az idősebb férfiak gyermekeinek emellett nagyobb az esélyük a különböző vele született rendellenességek - például autizmus, skizofrénia, epilepszia - kialakulására is.

A mostani kutatás során összesen 100 ezer, 1980 és 1996 között született gyermeket vizsgáltak meg. Közülük 830-an még a tizennyolcadik életévük betöltése előtt meghaltak, legtöbbjük még egyéves sem volt a halálakor. A halálesetek nagy részét születési rendellenességek, gerinc- és szívproblémák okozták, amelyek mind növelhetik a halandóságot.

"A legtöbb eddigi kutatás az idősebb anyák szempontjából vizsgálta a megnövekedett gyermekhalandóságot, azonban ideje felismerni, hogy az idősebb korban gyermeket vállaló apukák is veszélynek tehetik ki a gyermeküket - nyilatkozta Allan Pacey, a kutatás egyik vezetője, a Sheffield Egyetem andrológusa - Ez tehát egy újabb remek érv a korai gyermekvállalás mellett."

Bár a tudósok előtt még ismeretlen, miként befolyásolja az öregedés a férfiak spermáinak minőségét, az biztos, hogy az idő előrehaladtával növekszik a születendő gyermekek betegségre való hajlama. A férfiak mellett természetesen az idősebb anyák is jelentős hatással vannak a gyermek egészségére. A 30 év alatti nők esetében például csak minden kilencszázadik gyermek születik Down-kórral. A betegség a negyvenes éveikben járó anyukáknál azonban már minden századik gyermeket érinti.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?