Szeretjük, de ritkán esszük a halat
Kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon a hal: tízből heten mondták azt tavaly, hogy különösen szívesen eszik, ám fogyasztása egyelőre elmarad a nemzetközi átlagtól – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból.
A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló, kétévente készülő tanulmánya szerint a hal Magyarországon a harmadik legnépszerűbb húsféleség a szárnyasok és a sertés után. Megelőzi a marhahúst, a borjú-, vad- és bárányhúst is.
Halat tíz felnőttből mintegy heten (68 százalék) különösen szívesen fogyaszt. A legfiatalabb (15-19 éves) korosztályban ez az arány 60 százalék, míg a 40-59 éves korosztályban 74 százalék körül alakul.
A legkevesebb hal Budapesten (57 százalék) fogy, a legtöbb a dunántúli régióban, Dél-Dunántúl: 76 százalék, Közép- és Észak-Dunántúlon egyaránt 74 százalék, illetve a kisebb, ötezer főt számláló településeken 83 százalék.
A hal kedveltsége azonban a halfogyasztás gyakoriságában már nem tükröződik. A válaszadók 45 százaléka évente egy-két alkalommal eszik halat. A megkérdezettek 13 százaléka válaszolta azt, hogy soha, 17 százalék pedig legalább hetente egyszer fogyaszt halat. Az átlagosnál nagyobb arányban a nők, a 40–59 éves korosztály tagjainak, a felsőfokú végzettségűek asztalára kerül hal legalább heti rendszerességgel.