2008. február. 13. 17:02 Medipress Utolsó frissítés: 2008. február. 13. 17:04 Plázs

Mi ellen véd a zöld tea?

Egy japán tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkenti a szív- és keringési betegségek illetve az ezek következtében fellépő halálozás kockázatát. A több mint negyvenezer résztvevővel készült kutatás azt is kimutatta: ugyanez nem igaz a rák kialakulására illetve az ezzel kapcsolatos halandóságra.

A kutatók állatkísérletekből kiindulva embereken végzett kutatások során azt vizsgálták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása preventív szer-e rák és kardiovaszkuláris betegségek ellen. A tanulmányban (The Ohsaki Study) több miont negyvenezer, 40-70 éves ember vett részt, a kutatók az 1994 és 2005 közötti teafogyasztás orvosi és társadalmi-gazdasági adatait illetve a halálozási arányokat vizsgálták.

Azoknál, akik naponta öt vagy több csésze teát fogyasztottak, az alkalmankénti teaivókhoz képest - akik naponta egy csészénél kevesebbet ittak - 16 százalékkal csökkent a halálozási kockázat és 26 százalékkal csökkent a halálos szív- és keringési betegségek kialakulásának veszélye. Nőknél a kockázatcsökkenés még magasabb volt: a szív- és keringési betegségek tekintetében 31 százalék.

A teafogyasztás és a rákhalandóság közötti összefüggés nem volt kimutatható. A fekete teának vagy a félig fermentált teának a vizsgált paraméterekre nem volt hatása.

A tanulmány szerzői a zöld tea kedvező hatásait mindenekelőtt a benne található polifenolok antioxidáns hatásaira vezetik vissza. Elképzelhető a zöld tea kedvező befolyása olyan betegségekre is, mint a magas vérnyomás és a túlsúly.

Bíztató, hogy a kutatók úgy vélik, a növény helyesen alkalmazva esetleg egy kedvező árú és hatásos szer lehet ezeknek a súlyos betegségeknek a megelőzésére.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?