2007. október. 18. 13:31 MTI Utolsó frissítés: 2007. október. 18. 13:25 Plázs

Megfejtették a fokhagyma titkát

Azokban a térségekben, ahol magas a fokhagymafogyasztás, így például a Földközi-tenger vidékén és a Távol-Keleten, kétségkívül ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések

Brit kutatók úgy vélik, megfejtették a szívbarát fokhagyma titkát. A titok nyitja az allicin, az az aminosav, amely a fokhagyma jellegzetes ízét és szagát előidézi. Az allicin ugyanis kénes vegyületekre bomlik, s ezek reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel, ezáltal hidrogén-szulfidok képződnek, amelyek ellazítják a véredényeket. Ennek következtében a vér könnyebben áramolhat, a vérnyomás pedig csökken - olvasható a BBC honlapján.
 
A hidrogén-szulfidok kis koncentrációban a sejtek közötti kommunikációt is segítik. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a fokhagyma rendszeres és ésszerű fogyasztása rendkívül egészséges, ezzel szemben arra figyelmeztetnek, hogy a fokhagymapótló szereknek lehetnek mellékhatásaik.