2007. január. 16. 19:29
MTI
Utolsó frissítés: 2007. január. 18. 11:16
Plázs
Mégsem védi a szívet a fokhagyma
A magas szív- és érrendszeri kockázattal élő betegek koleszterin és lipid anyagcseréjében, gyulladást jelző biomarkereiben a tisztított fokhagyma fogyasztása, illetve terápiás adagolása nem hoz létre bizonyíthatóan megmutatkozó pozitív változást.
A közhiedelem még ma is úgy tartja, hogy nagyon egészséges zöldségféléről van szó, a sok fokhagyma fogyasztásával akár a különféle szívbetegségek kialakulását is meg lehet előzni. A mostanában nyilvánosságra hozott holland-német kutatás szerint azonban úgy látszik, e tévhittel le kell számolni, mert a fokhagymának valószínűleg nincs sok köze a szívbetegségek rizikófaktoraihoz - - ismerteti több szakértő közös kutatásának eredményét egy amerikai táplálkozástudományi folyóirat (az American Journal of Nutrition ) honlapja.
A szakemberek 90 túlsúlyos, 40 és 75 év közötti dohányzó körében végezték a felmérést. A véletlenszerűen három csoportba sorolt kísérleti alanyok egy része fokhagymaport kapott rendszeresen, a másik csoportban egy koleszterinszint csökkentő gyógyszert (atorvasztatint) osztottak, a harmadik csoport tagjainak pedig placebót (hatóanyag nélküli tablettát) adtak az étkezések során három hónapon keresztül. A résztvevők koleszterintszintjét folyamatosan nyomon követték.
Az eredmények szerint a fokhagyma sem a koleszterin-, sem az úgynevezett C-reaktív protein (CRP) szintben nem okozott kedvező változást. Sőt, a gyógyszert (az atorvasztatin nevű hatóanyagot) szedő csoport tagjainál sem a koleszterinszint esett vissza leginkább, hanem a CRP és az egyéb gyulladást jelző markerek, például a TNF-alfa.
Korábban számos tanulmány vetette fel, hogy a fokhagyma jótékony szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében, sőt vérnyomáscsökkentő hatásában is bíztak. Akadtak azonban a múltban is olyan tanulmányok, amelyek során nem sikerült igazolni a várt, jótékony hatásokat.
A szakemberek 90 túlsúlyos, 40 és 75 év közötti dohányzó körében végezték a felmérést. A véletlenszerűen három csoportba sorolt kísérleti alanyok egy része fokhagymaport kapott rendszeresen, a másik csoportban egy koleszterinszint csökkentő gyógyszert (atorvasztatint) osztottak, a harmadik csoport tagjainak pedig placebót (hatóanyag nélküli tablettát) adtak az étkezések során három hónapon keresztül. A résztvevők koleszterintszintjét folyamatosan nyomon követték.
Az eredmények szerint a fokhagyma sem a koleszterin-, sem az úgynevezett C-reaktív protein (CRP) szintben nem okozott kedvező változást. Sőt, a gyógyszert (az atorvasztatin nevű hatóanyagot) szedő csoport tagjainál sem a koleszterinszint esett vissza leginkább, hanem a CRP és az egyéb gyulladást jelző markerek, például a TNF-alfa.
Korábban számos tanulmány vetette fel, hogy a fokhagyma jótékony szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében, sőt vérnyomáscsökkentő hatásában is bíztak. Akadtak azonban a múltban is olyan tanulmányok, amelyek során nem sikerült igazolni a várt, jótékony hatásokat.
Plázs
hvg.hu
2006. október. 16. 10:50
A halevés jó tesz a szívritmusnak
Plázs
MTI
2007. január. 02. 18:56
Egy-két pohárkával megelőzhetjük a szívrohamot
Plázs
MTI
2007. január. 12. 16:30