2007. június. 25. 10:52 MTI Utolsó frissítés: 2007. június. 25. 10:50 Plázs

Mire kell odafigyelni a konyhában?

A mosogatószivacs és a fehérnemű között az a hasonlóság, hogy naponta kellene cserélni mindkettőt - írja a Die Welt című német napilap internetes kiadása.

A kórokozók számára ideális környezet a konyha, a meleg és nedves környezetben robbanásszerűen szaporodnak. A leginkább veszélyeztetett terület a mosogató, a hűtőszekrény, és a mosogatószivacs. A TÜV Süd német üzleti tanácsadó és elemző cég tanulmánya szerint a konyhának ugyan nem kell hasonlítania egy teljesen steril műtőre, néhány dologra azonban mégis több figyelmet kellene fordítani.
 
Szabályos kórokozó-mágnes a mosogatószivacs: a kutatók vizsgálatai szerint egy szivacsból akár négymillió mikroorganizmust is ki lehet facsarni. Ezek közül két és félezer tartozik a coli típusú baktériumokhoz, amelyek a fekáliában fordulnak elő. Ezért a szivacsot naponta kellene cserélni, s legalább 60 fokos vízben kimosni.
 
A baktériumok ellen magát a mosogatót és a munkalapot rendszeresen forró vízzel kellene tisztítani. A kórokozó számára ugyanis ideális élettér a lefolyó és a gumidugó. Ugyancsak különlegesen érzékeny terület a hűtőszekrény, a hűtő vízcsatornáiban ugyanis négyzetcentiméterenként több millió mikroba élhet. A TÜV Süd szakértői azt tanácsolják, hogy rendszeresen vizsgáljuk át a hűtő tartalmát és a romlott ételt azonnal dobjuk ki. Tisztításhoz ecetes vizet, vagy patikában vásárolt szódával dúsított forró vizet használjunk.
 
hvg360 Rácz Gergő 2025. január. 15. 13:00

Világmegváltásból a pusztulat felé kanyarodik el az üzleti világ

A következő elnöki ciklus az Egyesült Államokban jelentős változásokat ígér politikai és a gazdasági világban egyaránt. Donald Trump lehengerlő győzelmére már most ugranak a cégek, joggal remélvén, hogy mostantól nem kell drága és macerás környezetvédelmi és szociális inkluzivitási kérdésekkel foglalkozni, hanem Trump filozófiájával összhangban a profitmaximalizálásra koncentrálhatnak.