2007. június. 25. 10:52
MTI
Utolsó frissítés: 2007. június. 25. 10:50
Plázs
Mire kell odafigyelni a konyhában?
A mosogatószivacs és a fehérnemű között az a hasonlóság, hogy naponta kellene cserélni mindkettőt - írja a Die Welt című német napilap internetes kiadása.
A kórokozók számára ideális környezet a konyha, a meleg és nedves környezetben robbanásszerűen szaporodnak. A leginkább veszélyeztetett terület a mosogató, a hűtőszekrény, és a mosogatószivacs. A TÜV Süd német üzleti tanácsadó és elemző cég tanulmánya szerint a konyhának ugyan nem kell hasonlítania egy teljesen steril műtőre, néhány dologra azonban mégis több figyelmet kellene fordítani.
Szabályos kórokozó-mágnes a mosogatószivacs: a kutatók vizsgálatai szerint egy szivacsból akár négymillió mikroorganizmust is ki lehet facsarni. Ezek közül két és félezer tartozik a coli típusú baktériumokhoz, amelyek a fekáliában fordulnak elő. Ezért a szivacsot naponta kellene cserélni, s legalább 60 fokos vízben kimosni.
A baktériumok ellen magát a mosogatót és a munkalapot rendszeresen forró vízzel kellene tisztítani. A kórokozó számára ugyanis ideális élettér a lefolyó és a gumidugó. Ugyancsak különlegesen érzékeny terület a hűtőszekrény, a hűtő vízcsatornáiban ugyanis négyzetcentiméterenként több millió mikroba élhet. A TÜV Süd szakértői azt tanácsolják, hogy rendszeresen vizsgáljuk át a hűtő tartalmát és a romlott ételt azonnal dobjuk ki. Tisztításhoz ecetes vizet, vagy patikában vásárolt szódával dúsított forró vizet használjunk.
Szabályos kórokozó-mágnes a mosogatószivacs: a kutatók vizsgálatai szerint egy szivacsból akár négymillió mikroorganizmust is ki lehet facsarni. Ezek közül két és félezer tartozik a coli típusú baktériumokhoz, amelyek a fekáliában fordulnak elő. Ezért a szivacsot naponta kellene cserélni, s legalább 60 fokos vízben kimosni.
A baktériumok ellen magát a mosogatót és a munkalapot rendszeresen forró vízzel kellene tisztítani. A kórokozó számára ugyanis ideális élettér a lefolyó és a gumidugó. Ugyancsak különlegesen érzékeny terület a hűtőszekrény, a hűtő vízcsatornáiban ugyanis négyzetcentiméterenként több millió mikroba élhet. A TÜV Süd szakértői azt tanácsolják, hogy rendszeresen vizsgáljuk át a hűtő tartalmát és a romlott ételt azonnal dobjuk ki. Tisztításhoz ecetes vizet, vagy patikában vásárolt szódával dúsított forró vizet használjunk.
Plázs
MTI
2007. február. 07. 18:00
A baktériumok állatkertje a bőrünk
Plázs
MTI
2007. január. 04. 12:30
Egy kilogramm baktérium él a beleinkben
Plázs
hvg.hu
2007. január. 16. 18:55
Több baktérium él az íróasztalunkon, mint a vécéülőkén
Plázs
2007. április. 11. 18:15
Kedélyjavító baktérium
Tech
MTI
2006. december. 14. 15:00