2007. április. 13. 13:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. április. 13. 14:05 Plázs

Öt tápanyag, amitől szép lesz a bőrünk

Az egészséges, kicsattanó bőr mindamellett, hogy vonzó, a kitűnő egészségi állapotunk jele is. Hasonlóképpen a száraz, zsíros vagy gyulladt bőr arról árulkodik, valami nincs rendben a szervezetben - írja a Newsmax.com.

Bőrünk a testünkben végbemenő folyamatok ujjlenyomata, így minden bőrelváltozás – a pikkelysömörtől a faggyúmirigy-gyulladáson keresztül az öregedésig – a test belső szükségleteinek megnyilvánulása  - mondta Georgiana Donadio, a National Institute of Whole Health alapítója.

Az emberek többsége

A cink és szelén forrása
© sxc.hu
bőrproblémáit kereskedelemben kapható szappanokkal, krémekkel, különféle folyadékokkal és bőrradírokkal próbálja orvosolni, de ezek közül egyik sem veszi célba a baj forrását: az egyoldalú táplálkozást, az ételekben, valamint a termékekben lévő méreganyagokat. Több korábbi tanulmány is azt bizonyítja, hogy bizonyos vitaminok, ásványok, és antioxidánsok táplálják a bőrt, amely így egészségesebb, ezáltal pedig fiatal marad. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Omega 3 zsírsavak. A bőr nedvességét és rugalmasságát adó esszenciális zsírsavak megtalálhatók az omega 3 olajokban. Mivel a szervezet nem tudja előállítani ezeket az esszenciális zsírsavakat, a táplálékbevitel útján pótolhatók. Együnk olajos halakat, kagylót, napraforgó olajat, diót és lenmagot. Amellett, hogy a bőrt széppé és üdévé varázsolják, az esszenciális zsírsavak sokat segíthetnek az olyan betegségek megelőzésében, mint a szívbetegségek, az izületi gyulladás és a rák.

Cink. A nélkülözhetetlen cink hiánya akne formájában jelentkezik a bőrön, mivel a cink szabályozza a bőr zsírtermelését, emellett néhány hormonét, amelyek az akne kialakulásáért felelősek. A cink legalább ennyire fontos az immunrendszer számára, valamint az ízlelést, a szaglást és a látást tartja formában. Elegendő mennyiségű cink különösen fontos a prosztatarák kialakulásának megelőzésében. Együnk osztrigát, pekándiót, zabot és tojást.

Lazac: rugalmassá teszi a bőrt
© sxc.hu
Szilícium. A sziliciumdioxid olyan nyomokban előforduló ásványi anyag, amely a test kötőszöveteit erősíti. Jót tesz az izmoknak, az ínaknak, a hajnak, körömnek, a porcoknak és a csontozatnak is. Megtalálható a zöldbabban, földieperben, zellerben, spárgában, garbanzo babokban, és a zsurlóban.

Szelén. Az antioxidáns hatású szelén olyan ásványi anyag, amely megakadályozza a szabadgyökök sejtkárosító hatását, és rugalmassá teszi a bőrt. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. A barnarizs, búzacsíra, tonhal, lazac, tojás és a paradió (brazíliai dió) tartalmaz szelént.

Vitaminok. C, E és A: az egészséges bőr számára létfontosságú ez a triumvirátus. A C-vitamin a szabad gyökök ellen jó, E-vitaminnal kombinálva pedig kiváló védelmet kapunk a nap káros hatásai ellen. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, a paprika, a bogyós termések, a petrezselyem, és a káposzta. A szintén antioxidáns hatású E-vitamin csökkenti a ráncok kialakulását és enyhítést ad a száraz, durva bőrnek. Megtalálható a búzacsírában, mandulában, sáfrányban és a napraforgó olajokban. Gyakran jóval hatékonyabban segíti a bőr védelmét a káros sugarakkal szemben, valamint megelőzi a bőrrákot, ha A-vitaminnal egészítjük ki. Az A-vitamin szintén létszükséglet a szervezet számára, regenerálja a bőrt, emiatt gyakran alkalmazzák bőrbetegségek – például akne – kezelése során. A száraz, pikkelyes bőr gyakran A-vitamin hiányra figyelmeztet. Répában, májban, édesburgonyában, káposztában, kajsziban, amerikai kelkáposztában, spenótban sok található. Míg az A-vitamin túladagolása veszélyes, azonban a béta karotinból a szervezet maga állítja elő az A-vitamint – biztonságosan.