2007. február. 15. 17:40
MTI
Utolsó frissítés: 2007. február. 15. 17:02
Plázs
Igyunk tejet, eltűnnek a zsírszövetek
Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) című folyóirat legfrissebb számában.
Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nő életmódját követték. A nőket a vizsgálatot megelőzően egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejeződött, a nőknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük. A kutatók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy folyamatosan alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírszegény tejet igyanak.
Az eredmények azt mutatták, hogy akik a fentieknek megfelelően jártak el mind a 18 hónapon keresztül, szignifikánsan lejjebb ment a zsírtömegük azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik napi 800 mg-nál kevesebb kalciumot juttattak a szervezetükbe.
A 12 hónapig tartó klinikai vizsgálat kezdetén alacsony kalcium bevitel mellett arra utasították a nőket, hogy három lehetséges étrend közül válasszanak: kevés tejtermék (800 mg-nál kevesebb napi Ca bevitel), közepesen tejgazdag étrend (napi 1000-1100 mg Ca), illetve magas tejfogyasztás (napi 1300-1400 mg Ca). Miközben az első évben nem mutatkozott testtömeg, illetve testsúly különbség az egyének között, fél évvel később már igen jelentős volt az eltérés a két szélső csoport tagjai között.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tej és kalcium hatása a normál súlyú fiatal nők esetében csak viszonylag hosszabb idő alatt hozza meg a várható pozitív eredményeket. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy nemzeti szinten kell kidolgozni azt a stratégiát, hogy az Egyesült Államokban növekedjen a kalcium bevitel, hiszen amúgy is a lakosság nagy átlaga a javasolt szint alatt fogyaszt. Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint minden 8 év feletti személynek napi mintegy 700 grammnyi (24 uncia), és 8 éves kor alattiaknál kb. 500 grammnyi (16 uncia) tejtermék fogyasztása javasolt - olvasható az Elhízás című szaklapban.
Az eredmények azt mutatták, hogy akik a fentieknek megfelelően jártak el mind a 18 hónapon keresztül, szignifikánsan lejjebb ment a zsírtömegük azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik napi 800 mg-nál kevesebb kalciumot juttattak a szervezetükbe.
A 12 hónapig tartó klinikai vizsgálat kezdetén alacsony kalcium bevitel mellett arra utasították a nőket, hogy három lehetséges étrend közül válasszanak: kevés tejtermék (800 mg-nál kevesebb napi Ca bevitel), közepesen tejgazdag étrend (napi 1000-1100 mg Ca), illetve magas tejfogyasztás (napi 1300-1400 mg Ca). Miközben az első évben nem mutatkozott testtömeg, illetve testsúly különbség az egyének között, fél évvel később már igen jelentős volt az eltérés a két szélső csoport tagjai között.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tej és kalcium hatása a normál súlyú fiatal nők esetében csak viszonylag hosszabb idő alatt hozza meg a várható pozitív eredményeket. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy nemzeti szinten kell kidolgozni azt a stratégiát, hogy az Egyesült Államokban növekedjen a kalcium bevitel, hiszen amúgy is a lakosság nagy átlaga a javasolt szint alatt fogyaszt. Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint minden 8 év feletti személynek napi mintegy 700 grammnyi (24 uncia), és 8 éves kor alattiaknál kb. 500 grammnyi (16 uncia) tejtermék fogyasztása javasolt - olvasható az Elhízás című szaklapban.
Plázs
MTI
2006. május. 10. 16:01
A lassú fogyás a jó fogyás
Plázs
MTI
2007. február. 02. 15:30