Tökmindegy, milyen kifinomult prózában ír valaki egy városról, vagy teszi közzé róla a legmesésebb fotókat, egyetlen...
Tökmindegy, milyen kifinomult prózában ír valaki egy városról, vagy teszi közzé róla a legmesésebb fotókat, egyetlen ilyen kísérlet sem képes visszaadni annak egyik leglényegesebb jellemzőjét: a szagokat - fogalmaz a Good.Is Amber Jones nemsokára megjelenő könyve kapcsán. A szerző arra vállalkozott, hogy visszaadja a Nagy Alma valamennyi illatanyagát, nem válogatva, tehát jót és rosszat egyaránt, az utcai gyorskajáldákból áradó fülledt zsírszagtól kezdve a csatornagőzön át a Central Park zöldellő frissességéig.
Jones így mesélt a brit Guardiannak az ötletről: "A Times Square-en dolgozom, és egy nap, amikor hazafelé indultam, megcsapott egy pizza illatfoszlánya. Ahogy keresgéltem az ablaktáblán át a forrást, nem vettem észre, hogy pont belecuppantam talppal egy adag lótrágyába. A sarkon megálltam, hogy csekkoljam a cipőmet, és hirtelen elnyelt a közeli kebabárustól áradó szag. Na akkor ugrott be, hogy muszáj csinálni egy kapard-és-szagold útikönyvet New Yorkra!"
Kiadót persze nem talált, mert általában vagy az ár miatt mondtak nemet, vagy azzal szerelték le, hogy csak a jó szagokat kéne közzétenni. Az eredménytelen házalás után végül arra jutott, hogy a Kickstarteren gyűjt pénzt a projektre, ami végül megvalósulni látszik, hiszen még a tervezett 22 ezer dollárt is meghaladta az összeg, amit összekalapozott magának ezzel a videóval: