Kult hvg.hu 2023. április. 27. 20:57

Több új dal születik, mint a koronavírus-járvány előtt, de a jogdíjak elmaradnak a korábbiaktól

Közel húszezer új számot írtak a művészek 2022-ben.

2022-ben 8,67 milliárd forint jogdíjat fizetett ki a dalok, zeneművek szerzőinek az Artisjus, 29 százalékkal többet, mint egy évvel korábban (6,7 milliárd), de kevesebbet, mint a koronavírus-járvány előtt. A kifizetett jogdíjak várhatóan 2023-ban érhetik el a pandémia előtti szintet – derül ki a vállalat közleményéből. Mint írják, a nemzetközi zenei streaming lejátszásokra tavaly 273 millió forintot fizettek hazai szerzőknek, ez pedig több mint háromszoros növekedést jelent 2021-hez képest.

A teljes összeg 52-48 százalék arányban oszlott meg a magyar zenék és a külföldi dalok között, Magyarországon összesen több mint 18 ezer szerzőt fizettek ki. Korábbi felmérések alapján a profi magyar zenészek jövedelmének átlagosan ötöde származik szerzői jogdíjakból, a fennmaradó részt fellépésekből, zeneoktatásból, pályázatokból, előadói jogdíjakból, fizikai és digitális értékesítésből, valamint merchandise termékek eladásából keresik meg.

Az Artisjushoz 1338 új szerző regisztrált 2022-ben, köztük kiemelkedő volt a fiatal alkotók aránya, ugyanis az újonnan belépők csaknem fele 30 év alatti.  A 2020-as rekordévhez képest 2021-ben és 2022-ben is kevesebb új dal született, de még mindig több új szerzeményt jelentettek be, mint a pandémia előtt. A szerzők 2022-ben összesen 19 844 új dalt regisztráltak, és ezek többségét a pop (17,2%), a rock/metal (16%) és az elektronikus zene (13,1%) stílusokba sorolták be. A jazz esetében látható hosszú távú növekedés: tízéves távlatban most először haladta meg az összes mű 5 százalékát az ide sorolt szerzemények száma.

Nyitóképünk illusztráció.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?