Kult hvg.hu 2022. január. 19. 14:31

Egyre csak nő a felháborodás az einstandolt történelmi kiállítás miatt

Az MTA újabb osztálya tiltakozik, szolidaritást vállalnak a tiltakozó kollégákkal.

Mint korábban megírtuk, Kásler Miklós miniszter (képünkön) decemberben indoklás nélkül, azonnali hatállyal visszavonta az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, a tervek szerint márciusban nyíló nemzetközi kiállítás kurátorainak megbízását, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézetnek adta. A váratlan lépés miatt karácsony és újév között tizenkét történész, régész és levéltáros állt fel. Az 506 millió forintból megvalósuló kiállítás új kurátora ráadásul az az ember lett, aki A pozsonyi csata című animációs botrányfilmmel tette le a névjegyét a szakmában.

A döntéssel kapcsolatban korábban az MTA-tagokból álló Stádium 28 Kör aggodalmát fejezte ki, később megszólalt a Magyarságkutató Intézet vezetője, és az új kurátor is. Hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya osztályülésének 25 tagja jelentetett meg nyilatkozatot az üggyel kapcsolatban, nemrég pedig a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya is állásfoglalást tett közzé.

Mint írják,

az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Árpád-ház Program keretében 2017 óta készülő Királyok és szentek – Az Árpádok kora című, 90%-ban elkészült kiállítás és katalógus koncepciójának végső kialakítása alig három hónappal a tervezett megnyitó előtt annak az intézménynek a kezébe került, amelytől nem várható tudományos igényességű megvalósítás. Az osztály a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy tudományos kérdésekben tudományon kívüli szempontok alapján döntsenek. Az osztály tagjai kifejezik szolidaritásukat az elfogadhatatlan döntés ellen távozásukkal tiltakozó kollégákkal

– tették hozzá.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.