Kult hvg.hu 2021. június. 11. 10:16

Kovács Gábor producer: Kell gyomor egy kurzusfilmhez, de tudjuk, hogy Kálomistának van

A producer szerint a rendszerváltás óta az Elkxrtuk az első olyan film, ami egyértelműen politikai szándékkal készül.

Interjút adott az Indexnek Kovács Gábor, az Üvegtigris-sorozat producere, aki egyebek közt Hajdu Szabolcs, Török Ferenc, Forgács Péter, Fliegauf Bence és Mundruczó Kornél filmjeiben is közreműködött.

A producer beszélt többek között a magyar filmtámogatási rendszerről, ahol megjegyezte:

"azt sajnálom, hogy elkaszálták Pálfi Gyurit, Török Ferit, és egy csomó olyan filmet, produkciót, rendezőt, akik már eddig bizonyítottak, minőségi filmeket tettek az asztalra, és vélhetően a következő munkájuk se lenne értéktelen".

Kovács Gábor szerint azt, hogy min múlik, kit támogat és kit kaszál el a Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága, az illetékesektől kell megkérdezni. "Mindenki tudja a filmszakmában, hogy ha Rákay Philip, Bayer Zsolt, Eperjes Károly, pályázik, az várhatóan sikeres lesz. Vannak preferált producerek, mint Lajos Tamás, Kálomista Gábor, akik szinte minden döntési folyamatnál ott vannak, nyertesként…"

Az interjúban felmerült, hogy Kálomista Gábor nem kapott pénzt most készülő filmjére, az Elkxrtukra, de fontos megjegyezni, hogy egyáltalán nem is kért. Kovács Gábor szerint ennek nyilvánvalóan stratégiai háttere van, hiszen mindenki tudja, miről szól a történet. A kérdésre, hogy szerinte miről szól, azt válaszolta:

Kollégáim jelentős részével ellentétben nekem nincs bajom azzal, hogy készül egy Gyurcsány-film. Nekem a helyzettel van bajom. Az eltelt harminc évben vezette a filmszakmát Grunwalsky Ferenc, Andy Vajna, most Káel Csaba. Volt sok vita, de eddig kibekkeltük a kurzusfilmeket. Tehát a rendszerváltás óta ez az első olyan film, ami egyértelműen politikai szándékkal készül.

Kovács Gábortól megkérdezték azt is, ő készítene-e Orbán-filmet. A producer úgy válaszolt, szívesen nyúlna érzékeny témákhoz, ha elé kerülne egy jó forgatókönyv. Lelkesen forgatna például a NER működéséről – teszi hozzá –, de erre most valószínűleg nem kapna pénzt, lehet, hogy egyszer majd eljutunk odáig, de ezt se erőltetné. Kovács nem akar politikai filmeket csinálni, a minőségi filmek érdeklik. Akár az is lehet, de nehezen tudja elképzelni, hogy a Kálomista-film az lesz – mondja.

"Ám itt nem csak arról van szó, hogy milyen film lesz! Ez a produceri szakma lejáratása, miközben a minőség- és szakértelem-alapú producereink díjakat hoznak el a csúcsfesztiválokról, Petrányi Vikiék és a Mécs-Mesterházy házaspár filmjeit éppen most hívták meg Cannes-ba. Kell gyomor egy kurzusfilmhez, de tudjuk, hogy a Kálomistának van. Egy igazi producernek felelőssége van a szakmával szemben, hogy mit vállal be és mit nem, illetve mibe kényszeríti bele a többségében bajban levő kollégákat!"

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.