Kult hvg.hu 2021. február. 08. 09:15

A Jégvarázs című Disney-rajzfilm is segített megoldani a Gyatlov-rejtélyt

A furcsa körülmények között történt tömeghalál okát sokféleképpen próbálták magyarázni, a mostani új kutatásokat meglepő módon egy Disney-animáció is segítette.

Ahogy nyáron mi is megírtuk, 2020-ban, több mint hatvan év után lezárták a nyomozást, amelyet egy Igor Gyatlov által vezetett, kilencfős, egyetemistákból álló turistacsoport furcsa körülmények között történt, 1959-es halála miatt indítottak. Ám mivel a szerencsétlenség után a helyszínen ellentmondásos nyomok maradtak, sokan továbbra sem fogadták el a hivatalos magyarázatot, amely egy lavinát és az az elől menekülők halálra fagyását nevezi meg az események okaként.

Egy most megjelent, svájci kutatók által végzett tanulmány azonban szintén arra jutott, hogy a halál oka lavina lehetett, hogy elméletüket megerősítsék, ahhoz többek közt a Disney 2013-as, gyerekeknek szánt animációs filmjét, a Jégvarázst elemezték, abban ugyanis annyira jól volt animálva a hó mozgása – írja a HuffPost.

Jelenet a Jégvarázs című filmből

A kutatás vezetője, John Gaume el is utazott Hollywoodba, hogy megkérje a Disney animátorait, avassák be a programjuk használatába, majd ő maga módosította a program kódjait, beletáplálva a Gyatlov-rejtély adatait, hogy szimulálja egy lavina hatásait a helyszínen.

A kutatás így arra jutott, hogy a halál elsődleges oka egy úgynevezett födémlavina volt, azaz az egymáson csúszó hórétegek nagy sebességű elmozdulása. Azt ugyanakkor hozzáteszik: nem állítják, hogy ez az egyetlen lehetséges magyarázat.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.