Kult Kovács Bálint 2021. január. 19. 07:55

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Olyan vizsgák eredményeit is törölték, amelyekre nem is a mostani félév végén, hanem már korábban került sor.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

A hvg.hu-hoz eljuttatott levelek és Neptun-üzenetek tanúsága szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) elkezdték törölni a hallgatók korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit a Neptunból, összhangban azzal a tervvel, amelyről korábban számoltunk be, és amely alapján nulla kredittel zárnák le a hallgatók félévét. A már több hallgatónak kiküldött levelek alapján a Szarka Gábor kancellár által újonnan kinevezett oktatástámogatási igazgató kezdeményezte a törlést.

Törlésre került a 2020/21/1 félévről minden jegy és gyakorlati eredmény a hallgatói felületekről (Neptun). Természetesen az eredmények pótlása megtörténik, vagyis ismételt beírásra kerülnek a 2021. február 01. – február 19-e közé eső időszakban.

Ez áll a levélben, amelyet a Neptun rendszerüzenetei is megerősítenek az adott kurzusok vagy vizsgák eredményeinek törléséről.

A hvg.hu-nak nyilatkozó egyik hallgató emellett beszámolt arról is, hogy az osztályának olyan vizsgaeredményeit is törölték, amelyek nem is a mostani, az újonnan kinevezett vezetőség által vitatott őszi félévben történtek, hanem az annál korábbi, múlt tavasziban, csak a járvány miatt később tudták lezárni az adott tárgyat. A törlés ugyanakkor erre nem volt tekintettel, csak a dátumokra.

A hallgatók jogi ügyeit intéző Aujeszky Nóra, az SZFE másodéves televíziós műsorkészítő-hallgatója, aki korábban a jogi egyetemet is elvégezte, a hvg.hu-nak elmondta: „A hallgatóink természetesen jogorvoslattal élnek, ugyanis példátlan a jogsértés, amivel az elvégzett munkájukat annulálják, és értelmezhetetlen, hogy ősszel szerzett jegyeket valamilyen módon tavaszi félévben akarjanak rögzíteni. Már ha egyáltalán rögzítik, mert erre sincsen semmilyen garancia.” Hozzáteszi: a pótlás ráadásul csak azután történne meg, hogy a hallgatók beiratkoztak a tavaszi félévre, a hátuk mögött egy papíron nulla kredites félévvel.

Aujeszky elmondja ugyanakkor azt is: a hallgatók ahhoz a tanulmányi bizottsághoz nyújtják be a jogorvoslati kérelmeiket, amelynek az új vezetőség épp a napokban próbálta megváltoztatni az összetételét, egyszerűen úgy, hogy feltettek az SZFE honlapjára egy új Szervezeti és Működési Rendet, amelyben már az állt, hogy a bizottságba a kancellár is tagokat delegálhat.

Aujeszky szerint ez az egyetlen lépés több módon is törvénysértő: egyrészt a HÖK-nek véleményezési joga van, de nem keresték meg őket az SZMR módosítása előtt, másrészt a kancellár bele sem szólhatna az egyetem alapfeladatát, az oktatást érintő kérdésekbe, csak a működtetéssel és a gazdálkodással kapcsolatban vannak jogosultságai. Mindenesetre a Tanulmányi, Fegyelmi és Szociális Bizottság összetételét törvényesen egyelőre nem lehetne megváltoztatni: a lépést a hallgatók megtámadták a bíróságon, így annak döntéséig a jog szerint nem történhet változás, mivel a lépés azonnali jogvédelmet biztosít.

Az ügy előzménye, hogy az SZFE oktatói több megbeszélésen arról az írásba nem adott tervről értesültek, hogy az új vezetőség bár eredeti törekvéseikkel ellentétben érvényesnek ismeri el az őszi félévet, de azt 0 kredittel zárják le, és az eredményeket majd csak februárban, utólag viszik fel a Neptunba. A hallgatók és oktatók szerint e mögött vagy a büntetési szándék, vagy az egyetemi polgárság sakkban tartásának vágya lehet, de van, aki attól tart, az utólagos pótlás időszaka, amikor minden függőben lesz a Neptunban, visszaélésekre is lehetőséget ad. Az új vezetőség érve az volt, hogy mivel a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium korábban betiltotta az oktatást az egyetemen a mostani periódusban, így most nem lehet lezárni a félévet. Az oktatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a Fővárosi Törvényszék rendelete ezt a tiltást hatályon kívül helyezte. Kerestük az egyetem kancellárját, de nem válaszolt kérdéseinkre; az új sajtófőnök később az Indexnek annyit nyilatkozott: „Hallgatóink nem zárják nulla kredittel a félévet.”

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

A színművészeti egyetem új vezetése az őszi hallgatói krediteket a tavaszi félévre regisztrálná. Az önköltséges hallgatóktól elkérnék a tandíjat, az állami ösztöndíjas hallgatók féléve viszont „nem veszne el", nem számítana bele az ingyenesen felhasználható tizenkét félévbe. Az egyetem polgársága nem érti, mi lehet a kuratórium célja az intézkedésekkel, amelyeket egyébként hivatalosan még nem is közöltek velük, pedig februárban már indul a következő félév.

Fullajtár Andrea korábban a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta: a nulla kredites rendelkezés miatt mondott fel az egyetemen: „Egy feloldhatatlan ellentéttel találtam szembe magam, amikor kiderült, hogy a vezetőség meg akarja hamisítani a félévet. E forgatókönyv szerint a tanárnak hazudnia kellene a vizsgákról: ha nem teszi meg, a diákjai haragszanak rá, hiszen akkor nem igazolja utólag a krediteket, ha viszont megteszi, azt a saját tisztessége és becsülete bánja.”

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea szerdán este jelentette be, hogy ebben a rendszerben többé nem tud osztályfőnökként részt venni a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, beadja a felmondását. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az egyetem új vezetése nulla kredittel zárná le a hallgatók félévét, de azt mondja, kapott halálos fenyegetéseket is, és már annyira megviselte a helyzet, hogy a szerettei szerint már rég ki kellett volna szállnia.

Mint kedden reggel kiderült, az SZFE tiltakozó polgárai független alkotóműhelyt hoznak létre, részben azért, hogy a távozó tanárok és a hallgatók együtt folytathassák a munkát.

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Az egyesület részben azért jött létre, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók tovább dolgozhassanak együtt.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról