Kult hvg.hu 2021. január. 18. 22:31

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

Ragaszkodnak ahhoz, hogy az őszi szemeszter kreditjeit ne tavasszal regisztrálják.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Közleményt adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói, amelyet nemcsak a főállásúak, hanem azok az óraadó tanárok is aláírtak, akik tanítottak az őszi félévben, összesen százheten.

Azt írják,

ragaszkodunk az igazsághoz: jelenléti, illetve online oktatás zajlott a tanév őszi szemeszterében, és január végéig lezajlik a vizsgaidőszak. A hallgatók teljesítését jelenléti ívekkel, vizsgalapokkal és felvételeken rögzített vizsgafeladatokkal igazoljuk. Mi, az SZFE tanárai ragaszkodunk az óraadó tanárok teljesítésének elismeréséhez, járandóságuk január végi kiegyenlítéséhez. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az őszi szemeszter őszi szemeszterként legyen lezárva. Ne történhessen a Neptun rendszerben olyan adminisztratív manipuláció, amely az őszi félévet nulla kredittel érvényteleníti, és a tavaszit harminc kredittel nyitja meg.

A közleményben hozzáteszik, szerintük "ez a kizárólag büntetésként értelmezhető terv nem veszi figyelembe a Fővárosi Törvényszék december 18-án kelt végzését, amely egyértelműen elrendeli a Kuratóriumnak az oktatást megtiltó, november 27-i döntésére a teljes halasztó hatályt. A kuratórium december 22-én megismételt döntése nem veszi figyelembe a valóságot".

Korábban megírtuk: az SZFE új vezetése azt tervezi, hogy bár érvényesnek ismernék az őszi félévet, de 0 kredittel zárnák le azt, és csak utólag, februárban vinnék fel az őszi eredményeket a Neptunba. Az egyetem oktatói és hallgatói nem értik, mi szükség lehet erre az intézkedésre, sőt Fullajtár Andrea emiatt mondott fel.

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

A színművészeti egyetem új vezetése az őszi hallgatói krediteket a tavaszi félévre regisztrálná. Az önköltséges hallgatóktól elkérnék a tandíjat, az állami ösztöndíjas hallgatók féléve viszont „nem veszne el", nem számítana bele az ingyenesen felhasználható tizenkét félévbe. Az egyetem polgársága nem érti, mi lehet a kuratórium célja az intézkedésekkel, amelyeket egyébként hivatalosan még nem is közöltek velük, pedig februárban már indul a következő félév.

Az oktatók emlékeztetnek, nemrég negyvenöt osztályvezető tanár küldött állásfoglalást küldött az új vezetőségnek, amelyben közölték, hogy nem fogadják el az őszi félév eltüntetését, de erre egy hete nem kaptak választ.

"A hallgatóknak küldött tájékoztató, a sajtónyilatkozatok egyáltalán nem oszlatják el aggodalmunkat. A tanárok egy része tegnap, értesítés nélkül visszakapta a Neptun hozzáférését, de ők sem tudják a vizsgaeredményeket rögzíteni, másoknak továbbra sincs hozzáférésük"

- írták. Az aláírók teljes listáját ebben a bejegyzésben lehet elolvasni:

KÖZLEMÉNY AZ IGAZSÁG VÉDELMÉBEN Mi, az SZFE tanárai ragaszkodunk az igazsághoz: jelenléti, illetve online oktatás...

Közzétette: Független Szabad Egyetem – 2021. január 18., hétfő

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról