Kult hvg.hu/MTI 2020. október. 08. 13:28

Magyar gyökerű költőnő kapta az irodalmi Nobel-díjat

Louise Glück amerikai költőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést.

A 77 éves, magyar származású, jelenleg Massachusettsben élő költőnő 10 millió svéd koronával (342,2 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

Glück magyarra fordított versei közül többet itt lehet elolvasni, ő lett a tizenhatodik nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

Glück apai nagyszülei magyar zsidók voltak, akik az Egyesült Államokba emigráltak, ahol végül New York-i élelmiszerboltjuk volt. A friss Nobel-díjas itt született 1943-ban.

Tinédzserként Glück anorexiás volt, amely késői tinédzser és fiatal felnőtt éveinek meghatározó kihívásává vált. Egy esszében a betegséget az anyjától való függetlenségének érvényesítésére tett erőfeszítések eredményeként írta le. Másutt összefüggésbe hozta betegségét egy idősebb nővér halálával, ami még a születése előtt történt. Évekig terápiára járt, az iskolából is kivették, végül 1961-ben érettségizett le.

A Sarah Lawrence Főiskolán tanult irodalmat, majd a Columbia Egyetem Általános Oktatási Iskolájának versműhelyébe járt, az itt tanító Léonie Adamset és Stanley Kunitzot tartotta mestereinek.

Első verses kötete, a Firstborn, 1968-ban jelent meg, azóta még 13 verseskönyvet írt, a legutóbbit 2014-ben Faithful and Virtuous Night címmel. 2004-es, Október című kötete egy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra adott könyvnyi hosszúságú, az ókori mitológiára támaszkodó, a trauma és szenvedés aspektusait tárgyó vers.

Ezen kívül a költészetről esszékötetei is ismertek.

Jelenleg Glück a Yale Egyetem adjunktusa és Rosenkranz rezidens író.

Az irodalmi Nobel-díjról a Svéd Akadémia tagjai döntenek. Tavalyelőtt az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, és több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult azóta, és tavaly kiosztották a 2018-as és 2019-es díjat is. Előbbit a lengyel Olga Tokarczuk, utóbbit az osztrák Peter Handke kapta.

karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.