Kult hvg.hu 2020. szeptember. 21. 17:13

Az operettszínházi zaklatásról szóló kérdést feljelentésnek vette Polt

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vizsgálóbizottságának korábbi jelentése szerint nem történt zaklatás a Budapesti Operettszínházban. Vadai Ágnes most a legfőbb ügyésznél érdeklődött.

Ahelyett, hogy érdemi választ adott volna, Vadai Ágnes újabb kérdését értékelte feljelentésként a legfőbb ügyész. A Demokratikus Koalíció politikusa arról érdeklődött Polt Péternél, hogy indított-e vizsgálatot a rendőrség vagy az ügyészség az operettszínházi zaklatás miatt.

Képviselő Úrnő írásbeli választ igénylő kérdését feljelentésként értékelem, és azt a Budapesti VI. Kerületi Rendőrkapitánysághoz továbbítottam”

írta Polt. Hozzátette, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóság feladata annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt nyomozás elrendelésének van-e helye.

A kérdés előzménye, hogy júniusban a Budapesti Operettszínház több volt munkatársa megalázásra, zaklatásra panaszkodott, Kriza Zsigmond akkori ügyvezető kommunikációs stílusát pedig arrogánsnak és erősen szexistának nevezte. Ennek nyomán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kásler Miklós tárcavezető utasítására vizsgálatot indított.

Az Emmi augusztus elején azt közölte: a főigazgató és a független szakértők vizsgálata során sem nyert bizonyítást, hogy az Operettszínházban bármilyen zaklatás történt volna. Az Index a bejelentés nyomán felkereste azt a volt operettszínházi dolgozót, aki zaklatással vádolta meg Krizát, az illető pedig azt állította, hogy sem az ügy akkori, belső kivizsgálása során, sem a minisztériumi vizsgálat keretében nem hallgatták meg. Néhány nappal később az RTL Klub Híradója arról számolt be, hogy összesen már öt érintett jelezte: a zaklatási ügy kivizsgálása során nem keresték őket.

Korábban a Kásler Miklós által az Operettszínház élére – a társulat elutasítása ellenére – kinevezett főigazgató, Kiss-B. Attila azt mondta Krizáról a Hírt Tv-ben: „rávetült a gyanú árnyéka, és közös megegyezéssel megváltunk egymástól”. Holott februárban, miután bejelentette, hogy Kriza közös megegyezéssel távozik az intézménytől, azt közölte az Indexszel: „Dr. Kriza Zsigmond magatartásával, munkájával kapcsolatban soha, semmilyen szabálytalanságot vagy kifogasolható momentumot nem tapasztaltam, távozási szándékát sajnálattal vettem tudomásul.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról