Kult MTI 2019. november. 11. 18:50

Mozart egyik kéziratát árverezik el Párizsban

A kották akár 67 millió forintnyi eurót is érhetnek. Mozart 16 évesen írta őket.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) két menüettjének kéziratát árverezik el a jövő héten Párizsban. A zeneszerző 16 évesen komponálta a darabokat, amelyek kottájáért akár 200 ezer eurót (67 millió forintot) is kifizethet a győztes licitáló – közölte az árverést szervező Sotheby's aukciósház.

Az 1772-ben született zenedarabok kottájának árverése november 18-án lesz. A Sotheby's szakértője hangsúlyozta, hogy a kéziratból csak egy példány létezik. "Mozart mindig a végleges formában írt, ellentétben Beethovennel, aki folyton átdolgozta szerzeményeit" – mondta Simone Maguire, a londoni Sorheby's kéziratszakértője.

A kottában kisebb változtatások láthatók, ezek egyikét feltehetően Mozart apja, Leopold Mozart írta bele. Eleinte zeneszerző testvére, Nannerl őrizte Salzburgban, később Stefan Zweig osztrák író híres gyűjteményében bukkant fel. A kéziratot most Jean-Francois Chaponniere svájci gyűjtő archívumából kínálják eladásra. A K 164-es katalógusszámú hat menüetthez tartozó kotta az egyetlen, amely még magánkézben van.

A csodagyerek Mozart apja útmutatásával egészen fiatal korától komponált. A Sotheby's hozzáfűzte, hogy a zeneszerző nagyon szeretett táncolni. "Bármennyire zseniális zeneszerző is volt Mozart, rajongott a táncért, és gyakran mondogatta, hogy ízlése inkább ebben a művészeti ágban rejlik, nem pedig a zenében" – idézte a zeneszerző feleségét, Constanze Mozartot az árverési ház.

A Christie's egy másik, november 27-28-i párizsi árverésén a 13 éves Mozart portréjára lehet licitálni. A kép egyike a Mozartról készült ritka kortárs portréknak, és szintén magánszemély kínálja eladásra. Az árverési ház szerint 800 ezer-1,2 millió euró (267-400 millió forint) között kelhet el.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?