Kult hvg.hu 2017. szeptember. 26. 16:41

Meghalt Tarján Tamás

Tarján Tamás József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, színikritikus, dramaturg szeptember 24-én, vasárnap éjjel 68 éves korában elhunyt – írja az ELTE BTK honlapja.

Mint a megemlékezésben írják, Tarján Tamás 24 évesen kezdett tanítani a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéken és halálig annak oktatója maradt.

„Az irodalmat és a színházat életanyagaként szenvedélyesen szerette. Ez a szenvedély sugárzott belőle minden pillanatban, amikor a katedrán állt, vagy a szemináriumi teremben a hallgatókkal beszélgetett. Emellett kollégái között is kiemelkedő olvasottsága, emlékezőképessége és a jelen idő teljes megragadásának, megélésének igénye tették őt feledhetetlen tanárrá. Habár nagyon sokat írt, igazi műfaja a szóbeliség volt. Közvetlenül szerette volna átadni, felmutatni az irodalmi élményt, aminek a formája számára végső soron nem a tudás volt. Az irodalmi élmény számára az élet törékenységének, nevetséges hétköznapiságának, foszló, málló és mégis múlhatatlan misztériumának, kimeríthetetlen nagyszerűségének érzékelése volt a nyelvben."

Tarján Tamás 1949-ben született, 1968-1973 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-néprajz szakos hallgatója volt. 1973 óta dolgozott az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

1973-1990 között a Látóhatár szerkesztőbizottsági tagja, 1991-1998 között az Irodalomtörténet szerkesztőbizottságának tagja volt. 1991-1995 között a Könyvvilág felelős szerkesztőjeként dolgozott. 1997-től 10 évig az Iskolakultúra szerkesztőbizottsági tagja volt.

Irodalmi, film- és színházi kritikát, esszét, irodalmi paródiát (Reményi József Tamással) publikált, rendszeresen dolgozott a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?