Kult hvg.hu 2017. május. 18. 21:01

Mundruczó "szexi, lebegő Jézus-története" egyelőre megosztja a kritikusokat Cannes-ban

A lehetséges díjak tekintetében ez semmit nem jelent, de a fújolás hangosabb volt a tapsnál a film első vetítése után. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a Jupiter holdja rendkívül látványos, csak a történet lett túl zavaros.

Az első vetítés után nagyon vegyesnek tűnik a Jupiter holdjának megítélése Cannes-ban. A versenyszekcióban induló Mundruczó-mozit a közönség inkább búzással fogadta, de volt már rá bőven példa, hogy olyan filmet ismert el később a zsűri, amely nem tetszett a kritikusoknak. Az azonban az első reakciókból is világosan látszik, hogy a legtöbben a történetvezetésben látják a film legnagyobb hiányosságait, ugyanakkor kiemelik a fantasztikus látványvilágot, amit már az előzetes is sejtetett. A gyönyörű beállításokat dicsérő reakciók mellett azonban válogatott kritikákat is kapott a film.

Volt, aki azt írta, a Jupiter holdja a tökéletes példa arra, hogyan ne készítsünk filmet a menekültkérdésről, míg más szerint mély értékekről beszél a film, de mindez nagyon elveszik a zavaros történetben. Van, aki viccesen próbálja körülírni a Jupiter holdja stílusát, így az egyik kritikus szerint "ez egy szexi, lebegő Jézus-történet," egy másik szerző szerint pedig a filmet lehetne akár Refugeezusnak is hívni, "ami a szíriai polgárháború valóságát elegyíti a Sega REZ-játékával."

A legrosszabbnak David Jenkins, a Little White Lies szakírójának gyorsreakciója tűnik, aki szerint olyan a Jupiter holdja mint egy szimplán csak jó Robert Rodriguez-mozi: "egy csapongó katyvasz, ami  mégis szórakoztató".  A The Guardian kritikusa, Peter Bradshaw szerint is nehéz behatárolni a filmet, ami egy vallási parabola, egy szatíra és egy szuperhős-film stílusjegyeit keveri.

A magyar közönségnek június 8-ig kell várnia a hazai premierre.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.