2016. október. 16. 21:58 hvg.hu Utolsó frissítés: 2016. október. 17. 13:54 Kult

Szűz Mária jegyese Margó-díjat kapott

A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Milbacher Róbert nyerte, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját pedig Morsányi Bernadett vehette át a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a budapesti Teslában.

Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese című könyvével nyerte el a díjat. A Magvetőnél megjelent győztes könyv egy meg nem nevezett magyar falu történeteit gyűjtötte össze. "A hol abszurd, hol humoros formában megjelenő emberi életek mélyén tragikus történetek, elhallgatások, a tabuk töréspontjai rajzolódnak ki" - emelte ki a legjobb elsőkötetről a zsűri tagja, Gaborják Ádám. A díjazott pénzjutalomban, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatásban részesül.

A Margó-díjról döntő zsűriben idén Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője vett részt.

A közlemény szerint a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak szánták, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat idén Morsányi Bernadett vehette át. Az írónő A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek című, Pesti Kalligram Kiadó gondozásában megjelent könyve egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmas életét mutatja be.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?