Kult hvg.hu 2016. május. 26. 15:16

Jön Tom Harrell

Vasárnap a Modern Art Orchestra vendégeként a BMC-ben koncertezik a világhírű jazztrombitás.

Az Modern Art Orchestra (MAO) idei szezonjának utolsó hangversenyére egy igazi világsztár vendéget hívott Tom Harrell személyében. A zenekar alapítója és művészeti vezetője Fekete-Kovács Kornél Amerikában már szerepelt egy színpadon a trombitással. Most pedig május 29-én a Budapest Music Centerben a magyar közönség is tanúja lehet a két nagyszerű zenész és persze az őket kísérő ikonikus jazz formáció nem mindennapi előadásának.

Tom Harrell 1946-ban született az Egyesült Államokban. Már egészen fiatalon, nyolc évesen beleszeretett a zenélésbe, tizenhárom esztendősen pedig már a helyi zenekarokban trombitált. Később, már felnőtt, elismert zenészként tagja lett a méltán híres Stan Kenton's Orchestrának, és fújt a szintén legendás Woody Herman big bandben.

Zenészi karrierjét építgetve pedig zeneszerzőként és hangszerelőként is hamar ismert név lett a szakmában: az évek alatt dolgozott Carlos Santanaval, 2013-as lemezén az ifjú afroamerikai sztármuzsikussal, Esperanza Spaldinggal zenéltek együtt, korábban pedig közreműködött többek között Gerry Mulligan Grammy-nyertes korongján, és az azóta már elhunyt, ám mindmáig felejthetetlen jazz zongorista, Bill Evans ugyancsak Grammy-díjas, utolsó, „We will meet again” című albumán is.

A művész 69 éves kora ellenére sem áll meg, több mint 270 felvétellel, sok ezer koncerttel és közel fél évszázados karrierrel a háta mögött. Nyugdíjas korba lépve is folyamatosan turnézik, ugyanolyan lelkesen és aktívan járva a világot, mint tíz, vagy éppen húsz évvel ezelőtt. 2015-ben kiadott, legutóbbi „First Impressions” című albumán például Debussy-t és Ravelt dolgozta fel. A korong pedig felkerült több híres jazz magazin lemezlistájára is.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?