Kult hvg.hu 2014. július. 15. 11:43

Neves szaklap dicséri agyon Zomborácz új filmjét

A Variety, az egyik legelismertebb filmes szaklap külön cikket szentelt Zomborácz Virág Karlovy Varyban debütáló filmjének, az Utóéletnek. A kritika a magyar film feléledéséről, minőségi és figyelemreméltó bemutatkozásról ír.

Alissa Simon, a Variety kritikusa szerint az Utóélet olyan alkotás, amelynek a többi nemezetközi filmfesztiválon is helye lenne. Az abszurd, fekete humorú felnövés-történetet pedig már a minőséget a mennyiség elé helyező, új magyar támogatási rendszer egyik újabb példájaként emlegeti.

Simon kritikájában úgy fogalmaz, Zomborácz stílusa rendkívül kiérlelt, és a párbeszédek helyett inkább a látványra koncentrál. A film humora egyszerre fura és húsbavágó, ezzel leginkább A nyomozó című filmmel rokonítható.

Az egyetlen kritika azért éri a filmet, mert Simon szerint a rendező talán túlságosan is a látványra helyezte a hangsúlyt és néhány karaktert jobban kidolgozhatott volna. A kritika még dicséri a látványtervező Takács Lilla és az operatőr Pohárnok Gergely munkáját is, ahogy a cikk szerzője fogalmaz, "a technikai kivitelezés - ahogy az egy magyar produkciónál megszokott - ezúttal is kiváló."

Zomborácz Virág és Gálffi lászló az Utóélet forgatásán
zvpic

Az Utóélet történetének főhőse Mózes, egy huszonéves fiú, aki generalizált szorongásban szenved, azaz szinte minden esemény vagy tevékenység nagyfokú aggodalmat vált ki belőle. Képtelen megfelelni apja, a lelkész elvárásának, hogy aktív, kezdeményező, bátor fiatalember legyen, és a sorozatos kudarcok csak tovább mélyítik frusztrációját. Amikor a lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, Mózes szinte megkönnyebbül: elhárult a veszély, hogy kezdenie kelljen valamit az életével. Csakhogy a lelkész szelleme kísérteni kezdi Mózest.

A film várhatóan októberben kerülhet a magyar mozikba, az előkészületekről és a forgatásról itt írtunk bővebben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?