2013. október. 21. 18:02 MTI Utolsó frissítés: 2013. október. 21. 18:03 Kult

Magyar rövidfilm nyert fődíjat Nizzában

83 rövidfilm közül választották ki győztesnek Nagy Dénes Lágy eső című kisfilmjét. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film egy elmaradott kistelepülésen játszódik a mai Magyarországon. A főszereplő beleszeret osztálytársnőjébe, és képtelen szerelmét normálisan megvallani.

Nagy Dénes Lágy eső című, magyar-belga koprodukcióban készült kisfilmje nyerte a nizzai rövidfilmfesztivál fődíját.

Az október 15. és 20. között, idén 13. alkalommal megrendezett franciaországi seregszemle versenyprogramjában 30 európai országból 83 rövidfilm indult, ezek közül a zsűri a fiatal magyar rendező 28 perces alkotásának ítélte a fődíjat - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Filmunió.

A Lágy esőt a cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete programjában láthatta először a nemzetközi közönség. A film korábban elnyerte a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját Budapesten, majd a legjobb fikciós film díját a portugáliai Vila do Conde rövidfilmeknek szentelt nemzetközi fesztiválján.

Az azonos című Tar Sándor-novella adaptációja egy nevelőotthonban nevelkedett serdülő fiúról szól, aki beleszeret osztálytársnőjébe, és képtelen szerelmét normálisan megvallani. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film egy elmaradott kistelepülésen játszódik a mai Magyarországon.

Nagy Dénes a film operatőrével, Dobos Tamással közösen írta a forgatókönyvet. A Lágy eső magyar-belga koprodukcióban készült a Campfilm Production (Budapest) és a Novak Prod (Brüsszel) gyártásában; producerei László Sára, Gerő Marcell és Olivier Dubois. A film elkészültét a Nemzeti Kulturális Alap, a FilmJus Alapítvány, a belga filmalap és a svájci Vevey Ville d'Images Alapítvány is támogatta.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?