2013. október. 21. 15:03 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. október. 21. 15:03 Kult

A heavy metaltól jobban megy a főzés

A világ leghíresebb séfjei közt meglepően sok metál-rajongót találunk, de nem minden konyhamester esküszik a zúzós zenékre. Tényleg finomabb a füstölt lazac, ha Metallica-sláger mellett készítik?

Mikor kiderült, hogy René Redzepi (a kétszer is a világ legjobb éttermének választott koppenhágai Noma étterem séfje) könyvének előszavát a Metallica dobosa, Lars Ulrich írja majd, az internetes kommentelők így reagáltak: "A kiadó emberei valószínűleg nem találtak még egy híres dánt". Valójában viszont csak arról van szó, hogy Redzepi nagy rajongója a bandának, és az egész konyhai stábbal Metallicát hallgattat - írja a Guardian.

Mint kiderült, egyáltalán nem szokatlan a dán séf metálőrülete, több konyhamester esküszik a zúzósabb rockzenére. A londoni Paternoster Chop House főnöke, David Philpot is Metallica-riffekre vagdossa a zöldségeket, de a Nine Inch Nails és a Green Day zenéje is megszokott jelenség az étterem műhelyében. A brit ráadásul feltűnően sok olyan konyhai dolgozót alkalmaz, akik teli vannak tetoválásokkal és piercingekkel - ezt azzal magyarázza, hogy a testdíszek egyfajta művészi hozzáállást közvetítenek, ami egy jó séfből nem hiányozhat.

A cornwalli Nathan Outlaw szerint a zene és a főzés elválaszthatatlan egymástól, "nyugtató hatással bír egy kifejezetten stresszes szituációban". "A zene jó atmoszférát teremt és segít a feladatok monotonitásának leküzdésében. Fontos a tempó, a délutáni rohanásban mozgásban kell tartani az embereket. Azért a hotelmenedzserek ránk szoktak szólni, amikor túl hangosan hallgatjuk a Rage Against the Machine-t vagy a System of a Downt" - tette hozzá.

Persze nem mindenki favorizálja a keményvonalas gitárzenét a konyhában. Jamie Oliver 2002-ben még külön albumot is megjelentetett a szerinte főzéshez leginkább illő zenékből válogatva, a Cookin': Music to Cook By főleg britpop-szerzeményeket tartalmazott.