2013. augusztus. 23. 06:10 MTI/Napi Gazdaság Utolsó frissítés: 2013. augusztus. 23. 08:24 Kult

Százakat vesznek fel az Operába

A tervek szerint 20 milliárd forint értékben újítják fel az Operát, ahol az Erkel Színház újranyitásával az alkalmazottak száma ezerre nő – mondta Ókovács Szilveszter a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Az Erkel Színház újranyitásával 290 régi és új munkatársat vehet fel az Opera, az intézmény alkalmazottainak száma ezzel közel ezerre bővül – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Ókovács Szilveszter igazgató.

A lap pénteki számában megjelent interjú szerint az Opera idei működésére 6 milliárd, míg az Erkel Színházéra eddig 600 millió forintot kaptak. Utóbbi a fenntartási költségeket sem fedezi, így az összeg várhatóan 3,5 milliárdra emelkedik.

Az igazgató szavai szerint az Operában évi 1,8 milliárd forintos saját bevétellel kalkulálnak. Az Andrássy úti épületben évente 280 előadás van, egynek a bevétele 6-8 millió forint. Bár a hazai jegyárak "nevetségesen alacsonyak" a nemzetközi összehasonlításban, ha nagyot emelnének, akkor csak a turisták maradnának – vélekedett Ókovács Szilveszter.

Kitért arra is, hogy az Erkel hiába az ország legnagyobb, kétezres nézőtere, egy-egy előadás legfeljebb 2 millió forintos bevételt hozhat. Itt az őszi nyitás után a legolcsóbb jegy 300-ról 500-ra, a legdrágább 1500-ról 3500 forintra drágul. Hozzátette: külső rendezvényektől is számítanak majd bevételre.

Az igazgató arról is beszélt, hogy három nyáron felújítások lesznek az Operában is, 20 milliárd forint értékben. A legtöbb pénzt a színpadtechnika cseréjére fordítják, ez 2017-re várható. Új logisztikai központot hoznak létre Zuglóban és odaköltöztetnék az összes raktárt és gyártóüzemet, rendbe hoznák az Opera melletti üzemházat és lecserélik egyebek mellett a hangszerek egy részét is.

Ókovács Szilveszter az interjúban utalt a 2002 óta változatlan bérekre is; mint mondta, honoráriumban és juttatásban léptek előre, de a béremelés "keményebb dió lesz".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.