2013. január. 04. 15:16 MTI Utolsó frissítés: 2013. január. 04. 15:17 Kult

88 évesen elhunyt Szoboszlay Sándor színművész

Életének 88. évében elhunyt Szoboszlay Sándor színművész, Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész, a veszprémi Petőfi Színház örökös tagja - közölte a színház pénteken.

Szoboszlay Sándor Dömösön született 1925. március 22-én. A Színművészeti Akadémiát 1954-ben végezte el, 1956-tól a Békés Megyei Jókai Színház, 1972-től a Vidám Színpad, 1974-től 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig a veszprémi Petőfi Színház művésze volt. 

Szoboszlay Sándor veszprémi színészként tett szert országos hírnévre, számos filmben a magyar színjátszás legnagyobbjaival szerepelt együtt és nyújtott emlékezetes alakításokat, így például az István királyban, a Nagyenyedi két fűzfában vagy az Özvegy és a lánya című filmben. A színművész pályafutását, életművét tavaly nyáron a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták. 

Szoboszlay Sándor ereje, lénye, legendás, karizmatikus egyénisége összefonódott a veszprémi színház történelmével - áll a színház közleményében. Hozzátették: hosszú évtizedeken át volt vezető és meghatározó színésze a teátrumnak. Ő volt Baradlay Richárd A kőszívű ember fiai című darabban 1961-ben vendégművészként, majd alapító tagja lett a Petőfi Színház önálló társulatának.  

A színház közleménye szerint Veszprémben eljátszhatta a magyar és a világirodalom legjelesebb szerepeit, nem egyszer országos visszhangot keltve és elismerést aratva játékával. Szoboszlay Sándort a Petőfi Színház és a veszprémi önkormányzat saját halottjának tekinti.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?