Kult V.T. 2012. december. 27. 10:19

Botrányos református karácsony

Ónos esős éjszaka, valahol Magyarországon. Szavak nélkül, mobillal lekapott kisdeddel. Posztmodern Betlehem.

Luther Mártonnak tetszene, de még Kálvin János is megértené az üzenetet, a mai magyar egyházfiak botor megnemértése ugyanakkor a hazai provincializmust jellemzi. A magyar református egyház -- médiahacknek sem utolsó -- profi filmesekkel készített, harmadik évezredbeli látványvilágú 2012-es kampánya sokaknál kiverte a biztosítékot.

Mária és József a december végi ónos esőben stoppolnak. Szakadt, de semmiképp nem rendezett külsejű fiatalok - ez fontos az elesettség, a kiszolgáltatottság hangsúlya miatt -, a lány mindenórás. Zsírfejű román kamionos - ez nem fontos, de érdekes jelzés -  szánja meg a párt. Felveszi őket az otthonául szolgáló kamionkabinba. Mária vajúdását egy teherautóparkoló félreeső mellékhelyiségében vezénylik le, az utak vándorainak asszisztálása mellett, egy prosti segítségével. A fuvarosok szívükbe zárják a kisdedet. A heródesi hatalom képviseletében zsaruk érkeznek. A kerekeken gördülő háromkirályok védelmezik őket. Ónos eső, éjszaka, Magyarország. Szavak nélkül, mobillal lekapott kisded. Posztmodern Betlehem.

A magyar egyházfiak kiakadtak. Blaszfémiát és Istenkáromlást emlegetve estek neki a készítőknek, a filmet, illetve a nemzetközi mércével is kiemelkedőnek titulálható honlapot ördögtől valónak tartva.

Pedig nem történt más, minthogy az aktuális református zsinat által felhatalmazott alkotók és megbízóik mai szemmel voltak hajlandók elmesélni a Születéstörténetet. Ahogy kell. Nem magyaráznám az istálló és a kamionparkoló közötti párhuzamot. A menekülő szülőpár kétségbeesését, és az Istenfi születésén elérzékenyülő, dromedár, bunkó, kérges lelkű, saját segítségadásuk okán -- szociálpszichológia törvényszerűségek miatt -- viszont meghatódó háromkirályok viselkedését pedig végképp nem elemezném.

Akinek van esze, némi bibliai műveltsége, no meg beleérző gerjedelme, az az ősi történetet így beszéli el mostanság. A szamárháton menekülő, istenhátamögötti pajtában átmeneti szállást kapó szülők, az üstököst követő karavánmaffiózók által imádott Jézus sztorija manapság nem igazán életszerű. Holott az üzenet örök.

A kritikákból kisejlik, hogy a nyakas kálvinisták, a földhöz ragadt cívisek avas diószagban pácolnák a reformált hitet: bálványként körbehordott Betlehemekkel inkább, mint a szegénységet pártfogoló hitvallással. Jegyzem meg, még a bigottan katolikus latin népek, taljánok, hispánok is csak vigyorognak, ha egy kávéreklámban Szent Péterrel kvaterkázik a hitkereső Dante, és nem esnek kétségbe attól, ha egy szentírásos sztori új köntösben válik átérezhetően közérthetővé.

A tehetsége teljes terjedelmét birtokló fiatal filmes csapat által kreált mozi -- és a Luther által is dicsőített könyvnyomtatást kiteljesítő internetes világban is progresszívnak számító honlap -- nem tett mást, mint aktualizálta a sztorit. A csodát ugyebár, amit mára zabálásba fulladó fenyőünneppé sikerül silányítani, holott az -- amúgy és nem mellesleg -- a születés, az újjászületés, vagyis a remény ünnepe volna.

Pasolini, Fellini, Bergman, Huszárik, Bódy, Xantus és még a többi sok örvendezik odaát. Az egyházalapítókról már nem is beszélve. A kisded a lényeg feleim, senki más.

    

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.