Kult MTI 2012. január. 23. 07:55

Negyvenezer képregény kalózmásolata a neten

Közel 40 ezer képregénynek jelent meg kalózkiadása Franciaországban: ez az ágazat a jó minőségű fájlokat előállító szervezett csoportok fő célpontja - derült ki egy tanulmányból, amelyet az angouleme-i Nemzetközi Képregényfesztiválhoz, a legnagyobb európai seregszemléhez időzítve tettek közzé.

"Becslésünk szerint 35-40 ezer képregényről készült kalózmásolat, ebből 8-10 ezer ténylegesen elérhető az átlagosan tájékozott internetezők számára letöltő helyeken vagy peer-to-peer hálózatokon" - mondta a kutatást vezető Mathias Daval. A peer-to-peer (P2P) fájlmegosztás mellett egyre gyakoribb a rajzfilmek közvetlen letöltése.

AP

"A képregényolvasó rendszerint gyűjtő is, aki többnyire szeret lapozni. Mivel nincs elég legális digitális kínálat, ez bizonyos mértékben serkenti a kalózkodást" - jegyezte meg Daval. A képregények olvasási ideje és formátuma jól alkalmazkodik a számítógépes olvasáshoz vagy informatikai hordozóhoz, és gyakran sorozatok vagy szerzők szerint lehet csomagban letölteni a rajzfilmeket - tette hozzá a kutató.

Más honlapok azoknak az oldalaknak a listáját teszik közzé, amelyekről akár 100 gigabyte is letölthető néhány kattintással. A képregény-kalózkodást szervezett csoportok végzik, akik beszkennelik a lapokat, szükség esetén lefordítják, kézzel átírják és felteszik a szövegeket a netre. Egy-egy képregény digitalizálása fordítás nélkül 3-5 órát igényel. A manga (japán képregény) kivételével az újdonságokat ritkábban másolják, mint az elmúlt két év slágereit. Minden három kalózváltozatú képregény közül kettő tíz évnél nem régebbi.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?