Kult hvg.hu 2012. január. 02. 19:05

Orbán: kérdés, megértenek-e bennünket Európában

Húsz év után végre gránit szilárdságú alapot vetettek - így nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítását, melyen a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által húszmillió forintért rendelt képek is láthatók. A tárlattal a január elsejétől hatályos új alaptörvényt ünneplik.

Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei címmel nyílt meg a Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Alapítvány közös tárlata. Ennek részeként - külön teremben - láthatók azok a festmények, amelyeket Kerényi Imre miniszterelnök megbízott rendelt meg.

Orbán: gránit szilárdságú alap az új alaptörvény

A megnyitón Katona Tamás történész mindenkit felszólított az alaptörvény ünneplésére, hozzátéve: „ünnepeljük azt is, hogy egy ország, egy nemzet visszafoglalja a saját történelmét”. Az alkotmányos múltról beszélve - megemlítve a Rákóczi-szabadságharcot - azt is megjegyezte: „nem próbáljuk a felelősséget nem létező árulókra hárítani”.

A miniszterelnök beszédében grandiózusnak, ugyanakkor bensőségesnek nevezte a kiállítást. Kitért arra is, hogy Magyarország - Európa részeként - a világgazdasági rendszer erejét meghaladó kihívásokkal szembesül, és ez évszázadok óta nem látott próbatétel számunkra. „Erő- és jellempróba egyszerre” - fogalmazott. Orbán szerint nagy kérdés, „fel tudjuk-e venni a kesztyűt, tudjuk-e, hogyan kell ujjászervezni és megújítani a mai európai politikai és gazdasági rendszert. S ha igen, mi, európai vezetők képesek leszünk-e ezt a tudást sikerrel kecsegtető tervekké kovácsolni. És ha igen, vajon Európa népei megértik-e”. Az új alaptörvényre utalva a kormányfő úgy fogalmazott: a szovjetek kiszorítása után 20 év után végre gránit szilárdságú alapot vetettek a jövő számára.

Tárlatvezetés a prominenseknek

A kiállítást a hivatalos megnyitó előtt a sajtó munkatársainak is megmutatták, igaz, a Kerényi Imre által rendelt képek megtekintésére akkor nem jutott idő. A megnyitó idején az újságíróknak és a fotósoknak előre kijelölt sávban - a fotósok mögé utalták az újságírókat -, kordon mögött kellett várakozniuk.

Katona a távolban

Így csak a kiállítást méltatók beszédéből derült ki, hogy az első sorokban a prominens vendégek között politikusok, művészek és egyházi méltóságok foglaltak helyet. A hvg.hu tudósítója a helyszínen kavargó tömegből később kiszúrta többek között Tarlós Istvánt, Szörényi Leventét, Fásy Ádámot, Nemcsák Károlyt és Rákay Philipet.

Orbán a távolban

Orbán Viktor beszéde után a meghívottak személyreszabott tárlatvezetést kaptak. A Kortárs festők a magyar történelemről elnevezésű kiállításon Schmitt Pál államfőt Kerényi Imre kalauzolta. A teremben a megrendelt - és korábban jó nagy hírverést kapott - 15 mű mellett diákok díjnyertes festményei és rajzai is helyt kaptak. Minden bizonnyal az alkotók és a témák sokszínűsége miatt tűnt a tárlat kevéssé rendezettnek. Vagy talán a nehezen felfedezhető alapkoncepció miatt.

Az mindenesetre biztos, hogy a kiállítást meglehetősen rövid idő alatt tető alá hozták. Szücs Géza, az MNG főigazgató-helyettese a hvg.hu-nak december közepén úgy nyilatkozott, hogy a helyzet  „necces”, és „feszes tempóban” dolgoznak azon, hogy január 2-ig a Kerényi Imre nevével fémjelzett kiállítás anyaga is összeálljon.

„Saját gyerekek.” Kerényi Imre vezet

A Kerényi-képektől a kiállításig

Nagy port kavart, amikor november elején kiderült, hogy Kerényi Imre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből 20 millió forintért rendelt festményeket kortárs magyar képzőművészektől az új alaptörvény díszkiadásának illusztrálására. 

Az elmúlt 150 év legfontosabb történelmi eseményeit bemutatni szándékozó sorozat témái között szerepel többek között a forradlom és szabadságharc, Horthy Miklós kora, a holokouszt, Nagy Imre újratemetése, Kádár János és kora, a 2006 októberi lovasroham, a vörösiszapkatasztrófa és az új alkotmány is. A művészeknek fejenként 1,6 millió forint jár munkájukért.

Tizenöt
A Kerényi által felkért kortárs képzőművészek között van ismert és kevésbé ismert egyaránt. Gyémánt László festőművész például a holokausztot ábrázolta - Pilinszky János egyik verse nyomán. Somogyi Győző az első világháborút, Filep Sándor a Tanácsköztársaság időszakát, Kiss Tibor Trianont, László Dániel pedig Rákosi Mátyás korát festette meg.

Ahogy arról korábban írtunk, a Kerényi-képek hírére ellenmozgalom-szerveződött a Facebookon: fiatal kortárs képzőművészek fejezték ki elégedetlenségüket az államilag megrendelt festmények, a „magyar történelmi vizuálhorrorr” miatt. November 30-án Visszakézből Kerényinek! néven tárlat nyílt azokból a művekből, melyeket a magukat függetlennek nevező művészek a Kerényi-által megadott témában készítettek - válaszul. 

A miniszterelnöki megbízott a megnyitóra nem ment el, de a hvg.hu-nak elmondta: csalódott a csattanós válasznak szánt képekben. „Azt hittem, ezek alkotások lesznek alkotásokkal szemben, ami egy óriási, szenzációs dolog lett volna” - mondta. A kiállításról egyébként számos negatív visszajelzés érkezett az esemény Facebook-oldalára, a kritikus hozzászólók leginkább azt kifogásolták, hogy a művek elrendezése nem világos, a tárlat anyaga átláthatatlan, és a megvilágítás is rossz. A kiállítás szervezője is elismerte a hiányosságokat, a kiállításnak otthon adó galériára hárítva a felelősséget. 

A Kerényi által vásárolt képeket korábban mi is bemutattuk, ahogy azt is, miként reagáltak a kép-hercehurcára a hvg.hu által felkért karikaturisták.

A Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás augusztus 26-ig látogatható.

karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról