2008. április. 22. 15:58 MTI Utolsó frissítés: 2008. április. 22. 14:53 Kult

Haldoklót akar kiállítani egy német művész

Botrányt okozott Gregor Schneider, napjaink egyik legismertebb német képzőművésze azzal, hogy egy múzeumban egy haldoklót akart kiállítani, szembeszállva a társadalom egyik utolsó tabujával.

 
"A halál és a halálhoz vezető út sajnos ma szenvedést jelent. A halál valósága kegyetlen a német kórházakban, az intenzív osztályokon és a műtőkben. Ezért lett belőle botrány" - mondta Schneider a Die Welt című német napilap internetes kiadásának.
 
A művész, aki a 2001-es velencei biennálén vált híressé, amikor elnyerte az Arany Oroszlán-díjat, majd Hamburgban elkészítette a mekkai Kába-kő másolatát, először április 17-én egy művészeti szaklapban nyilatkozott 1996 óta érlelt tervéről. Ehhez keresett olyan embert, aki természetes okokból haldoklik, vagy éppen meghalt. Kiállításához természetesen az illető előzetes beleegyezését kérte és elmondta, hogy kapcsolatban áll egy műgyűjtővel, "akiről nem lehet tudni, hogy pontosan mikor hal meg".
 
Schneider ezt a különleges installációt a krefeldi Haus Lange Múzeum 1928-30-ban épült, Ludwig Mies van der Rohe által tervezett épületében szándékozik kiállítani.
 
"Egy művész közreműködhet a halál emberséges helyének létrehozásában" - magyarázta.
 
Az alkotó bejelentése nagy vitát váltott ki, mindenekelőtt a tervezett kiállítás színhelyén, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.
 
"A halál valóban tabu társadalmunkban. Ez talán okot szolgáltat arra, hogy kiállítsuk a valódi halált?" - tette fel a kérdést Hans-Heinrich Grosse-Brockhoff tartományi kulturális államtitkár.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?