Pesti luxusszállodák, városligeti pavilon, bel-budai elit hely és bisztrók, B.-A.-Z. megyei, baranyai és balatoni éttermek is felkerültek a legjobb rántott húsos helyek top 10-es listájára.
Külön figyelmet fordítottak a Dining Guide Top 100 étteremkalauz elkészítésekor a rántott húsokra. Tízes listájukon van felső kategóriás szállodában porcelántányérokon szervírozott, de papírtálcán kínált bundás hús is. Az étteremkritikusok szerint itt találhatjuk a legjobb „kívül kellemesen ropogós, belül vajpuha és omlós” rántott húsokat:
- Kollázs Brasserie & Bar
- Anyukám Mondta – Encs
- Buja Disznó(k)
- Déryné
- Hableány – Badacsony
- Kistücsök Food & Room – Balatonszemes
- Rosenstein Vendéglő
- Sauska 48 – Villány
- Spago Budapest
- Stand25 (cordon bleu)
- MoszkvaTér (kijevi csirkemell)
A Dining Guide rövid ismertetőket is közzétett a tophelyekről:
Kollázs Brasserie & Bar
A Four Seasons Hotel Gresham Palace a főváros egyik legimpozánsabb épületében működik. A szálloda étterme a casual hangulatot árasztó, francia stílusú Kollázs – Brasserie&Bar. A Kollázs alapvetően francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata magyar ételekkel is kiegészül. A Kollázs az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül: ételkínálata letisztult, jobban igazodik a brasserie stílushoz, és mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját.
Anyukám Mondta – Encs
A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű, ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon. A gourmet bistro stílusjegyeket mutató olasz–magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni. Az étterem és az „encsi olaszok” sztori, a magas minőségű alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filozófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek (a szó nemes értelemben vett) egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.
Buja Disznó(k)
Bíró Lajos legendás disznóságaira épített, champagne kísérettel ellátott birodalma, ahol az újragondolt klasszikusok mellé otthonos hangulat is társul. A Buja Disznó(k) Budapest-szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is várnak.
Déryné
Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányítja az éttermet. Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet, de legalább ilyen ismertek és népszerűek pop-up vacsoráik, amelyekhez a világot csapatukkal közösen körbejárva szerzik az inspirációkat. Élő zene, nyüzsgés, eklektikus étlap – egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.
Hableány – Badacsony
A Hableány Badacsony turisztikai központjában található, ikonikus intézmény, amely 2019-ben újult meg, köszönhetően üzemeltetőjének, az országosan ismert és elismert Laposa Borbirtoknak köszönhetően. Az épületkomplexum, amelyben a Hableány található, nem csupán egy faltól falig tartó üveggel keretezett impozáns étterem, hanem borbár, borbolt, borászati bemutatótér, sőt, egy helytörténeti kiállítás otthona. Az étterem gasztronómiai koncepciója egyértelműen a kortárs regionális és szezonális filozófiák mentén fogalmazza meg magát. A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal, kéz a kézben jár régi és új a Balaton mellett.
Kistücsök Food & Room – Balatonszemes
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években. Az egység két éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. Emellé érkezett egy hétvégénként működő, „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.
Rosenstein Vendéglő
A Rosenstein Vendéglő a klasszikus magyar vendéglátás ikonikus szereplője. A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében, legendás vendégszeretettel. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon a klasszikus magyar és a közép-európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el. A Rosenstein klasszikusai közé tartozik többek között a halászlé, a libamáj, illetve kiemelkedők a szarvas-, a borjú- és a bárányfogások.
Sauska 48 – Villány
A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a Villányi és Tokaji borvidék ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa. A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozicionált pincészeteinek legszebb évjárataival.
Spago Budapest
A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is; így készülhettek el a Spago Budapest mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt omlós vadas marhapofa és somlói galuska ’dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a füstölt lazacos pizza, a bécsi szelet, a skót gőzölt lazac ‘Hongkong’ módra és a császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti.
Stand25 (cordon bleu)
A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A modern belső tér és a szezonális terasz a budai kisvendéglők hangulatát idézi. A Stand25 gasztronómiai látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg. A nyitás óta elérhető emblematikus ételei a gulyás, a brassói szűzpecsenye, a mangalica cordon bleu, a desszertek közül a somlói galuska és a túrógombóc.
MoszkvaTér (kijevi csirkemell)
Az ismert fine dining étterem, az Arany Kaviár tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának könnyed felfogású, magas minőségben kivitelezett, az orosz konyhára támaszkodó, szerethető bisztró étterme a MoszkvaTér. Az étterem eredetileg a Hold utcai piacon debütált. A piac bezárását követően 2022-ben Budán nyitott meg új helyszínen, amihez igényes, casual hangulatot árasztó, szerethető éttermi dizájn társul. A konyha alapkoncepciója azonban nem változott, a cél az igazi, klasszikus értelemben vett orosz népi konyha magas színvonalon való bemutatása megmaradt. Az étterem kínálatából külön kiemelésre érdemes a klasszikus kijevi csirkemell, a hússal töltött piráski és a marha-Sztroganoff.
* * * Támogatott hitel vállalkozások számára
A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.