Vállalkozás hvg.hu 2023. június. 07. 20:00

Ezekre figyeljen, ha 2023-ban vállalkozna – Mérlegen #4

Folytatódik a Mérlegen, a hvg.hu üzleti podcastja: a legfrissebb epizódban megnéztük, hogyan fest a magyar kkv-k világa 2023-ban, mire figyeljenek a fiatalok, a nők és a családok a vállalkozói piacon, és praktikus tippeket hoztunk a start-upoknak, a hagyományos vállalkozásoknak, a digitális és a "non-tech" vállalatoknak is.

Újra itt a Mérlegen, a hvg.hu új, üzleti-vállalkozási-közéleti-kibeszélő podcastja, amelyben Csatári Flóra Dóra és Dzindzisz Sztefan összefoglalják az elmúlt hetek legfontosabb eseményeit a cégek világából.

Ezen a héten fél stábbal, de egy kimerítő interjúval készültünk: a Mérlegen vendége Timár Gigi, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Irodájának vezetője volt, akivel a Global Entrepreneurship Monitor 2023-as felmérése nyomán Dzindzisz Sztefannal áttekintették, hogyan tekint a magyar vállalkozói szcéna a jövőre, és gyakorlati tippeket kerestek fiataloknak, nőknek, start-uppereknek, nem start-uppereknek és családi vállalkozóknak az üzleti világban.

Hallgassa meg az alábbi lejátszón, vagy bárhol, ahol podcastjait fogyasztja! Iratkozzon fel a hvg.hu podcastokra Spotify-on, Apple Podcastson, Google Podcastson vagy SoundCloudon!

  • 1:14: Mit mesél a magyar vállalkozókról a világ legnagyobb kkv-kutatása, Global Entrepreneurship Monitor 2023-as felmérése?
  • 2:25: Hogyan látják a jövőt a magyar vállalkozók?
  • 4:10: Kudarckerülő nép a magyar?
  • 4:28: Még mindig úgy tekintünk a vállalkozókra, mint trükköző-seftelő alakokra?
  • 5:50: Mennyire akarnak vállalkozni a fiatalok? Mitől félnek?
  • 8:20: Mit tanácsol egy olyan fiatalnak, akiben lenne szándék, de aggódik, vagy nem tudja, hol kezdje?
  • 9:32: Mennyire menő és mennyire kamu a start-uppolás? Túl magasra lőnek a startupperek?
  • 12:50: Itthon mennyire értjük, hogy a kudarc része a sikernek?
  • 14:41: Mi a fő motivációja azoknak, akik vállalkoznak, vagy vállalkozni akarnak?
  • 17:05: Mennyire kell türelmesnek lenni, mikorra lesz egy vállalkozás önellátó?
  • 18:53: A kezdőtőkét honnan szerzik a (fiatal) vállalkozók?
  • 19:57: Mennyivel nehezebb a kezdeti pénzszerzés a hagyományos vállalkozóknak, mint a start-upoknak?
  • 21:40: Mi a helyzet a női vállalkozókkal? Könnyebb lett-e az elmúlt évtized(ek)ben?
  • 24:26: Hol talál segítséget egy női vállalkozó, vagy aki erre a pályára készül?
  • 25:54: Digitalizáció és AI – megkerülhetetlen témák?
  • 27:21: Mik azok a „no-tech szektorok”? Baj-e az, hogy ezek messze felülreprezentáltak?
  • 28:10: Hogyan tudna előrelépni egy no-tech kkv?
  • 32:26: Hogyan öröklődnek a családi vállalkozások Magyarországon?
  • 39:10: Miért hagyja ott valaki a vállalkozói szférát?
  • 41:35: Milyen szerepet játszik a stressz a vállalkozók életében?

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.