Vállalkozás hvg.hu 2022. november. 25. 18:18

Sztrájkkal ünnepelték az Amazon dolgozói a Black Fridayt

Írországban elutasították a dolgozók a 7 százalékos fizetésemelést az infláció miatt.

Sztrájkot hirdettek az Amazon raktári dolgozói az Egyesült Királyságban és 40 másik országban a Black Friday napjára – írja a Guardian. A „Make Amazon Pay" elnevezésű akcióban jobb béreket és munkafeltételeket követeltek a dolgozók.

Az Egyesült Királyságban a GMB szakszervezet több száz tagja tiltakozott az Amazon számos raktáránál, többek között a Coventryben található központ előtt. „Azért vagyunk ma itt, hogy megmondjuk az Amazonnak, ha fenn akarják tartani a birodalmukat, tárgyaljanak a GMB-vel – mondta Amanda Gearing, az érdekképviselet egyik vezető szervezője. „Az Amazon dolgozói túlhajszoltak, alulfizetettek, és elegük van" – tette hozzá.

A dolgozók azt követelik, hogy emeljék 10,50 fontról 15 fontra az órabérüket az inflációs válság miatt.

Írországban minden hétvégén tüntetni fognak Dublinban az Amazon irodái előtt a 7 százalékos bérajánlás miatt. Ezt az ajánlatot fizetéscsökkentésnek tekintik, mivel az infláció több mint 11 százalékos.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.