Vállalkozás hvg.hu 2021. május. 04. 14:20

44 milliárd eurós bevételt ért el Európában az Amazon, mégsem fizetett társasági adót

Ez annak köszönhető, hogy a cég luxemburgi egysége 1,2 milliárd euró veszteséget termelt.

Megjelent az Amazon 2020-as évre vonatkozó adóbevallása, amely szerint az e-kereskedelmi óriás tavaly 44 milliárd eurós rekordbevételre tett szert európai tevékenysége során. A cég ennek ellenére nem fizetett társasági adót, melynek az az oka, hogy a luxemburgi központú leányvállalat a grandiózus bevétel mellett

1,2 milliárd euró veszteséget hozott össze.

A luxemburgi központ fogja össze az Amazon az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és Svédországban zajló értékesítését, és összesen több mint 5200 munkatársat foglalkoztat – írta a The Guardian. Arról ugyanakkor nincs hír, hogy az egyes országokra vonatkozóan mekkora bevételt termeltek.

A társaság korábban 56 millió eurós adókedvezményt kapott a luxemburgi kormánytól, emellett 2,7 milliárd euró értékű “átvihető” veszteséggel is rendelkezik. Az európai leányvállalat szóvivője azt közölte, hogy minden adót megfizetnek, de a társasági adót a nyereség után szokás, az pedig az elvégzett beruházások miatt nem volt nekik.

Az Amazon a koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyertese: az amerikai Forbes egy korábbi cikke szerint a vállalat összbevétele 2020-ban 386 milliárd dollárral nőtt világszerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.