Vállalkozás hvg.hu 2021. április. 07. 13:09

Nem engedélyezte a magyar állam, hogy eladják az Aegon biztosítót

A Belügyminisztérium a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendelet egyik paragrafusára hivatkozva tagadta meg a tranzakciót.

Március 29-én jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik tovább.

A tranzakciót vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a járvány miatt a Belügyminisztérium is. A magyar állam végül nem engedélyezte az Aegon eladását a VIG-nek, közölte szerdán a bécsi cég.

Azt írták, hogy kedden délután kaptak egy határozatot, amelyben a magyar Belügyminisztérium bejelentette, hogy megtagadják az Aegon magyarországi leányvállalatának külföldi befektető általi tervezett megszerzését. A VIG azt is közölte, hogy 2021 januárja óta tárgyal a magyar pénzügyminiszterrel, a mostani rendelet viszont ellentmond az eddigi tárgyalások menetének.

A tárca a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendelet első paragrafusának 2/d pontjára hivatkozik, amely a külföldi befektetők magyarországi ügyleteinek ellenőrzéséről rendelkezik, például hogy menyire kockázatosak a tranzakciók, vagy mennyire sértik Magyarország biztonsági érdekeit.

A magyarországi Aegon tulajdonosváltását már tavaly novemberben bejelentették, a Telex azt írja, hogy  a Belügyminisztérium, amely a nemzetbiztonsági kockázattal bíró iparágakat (például fegyvergyártást, kritikusinfrastruktúrát, bankokat, biztosítókat) engedélyeztet, hosszabbítást kért, és a számára rendelkezésre álló 60 nap után újabb 60 napig vizsgálódott, ez a közel négy hónap a napokban telhetett le.

A Vienna Insurance Group azt közölte, hogy arra számítanak, hogy ezt a kérdést a sikerül megoldani a közeljövőben. Az Aegon a honlapján azt írta, hogy továbbra is együttműködik a VIG-vel a tranzakció lezárásában.

A tranzakció egyébként a biztosító magyar, a román, a lengyel és a török leányvállalatait érinti, az Aegon vezérigazgatójának korábbi közlése szerint a vételi összeg 830 millió euró.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.