Vállalkozás hvg.hu 2021. március. 26. 14:39

Gulyás: Nincs enyhítés húsvétkor

Viszont amint megvan a 2,5 millió beoltott, úgy nyithat az összes bolt. Ezt húsvét hétfő utánra várja a kormány.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A járvány harmadik hulláma minden eddiginél nehezebb feladat elé állítja az országot, így ilyen számok mellett semmilyen nyitás nem engedhető meg – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján, kérve, hogy a most érvényes szabályokat tartsuk be a húsvéti időszakban is.

Ma az operatív törzs hosszan tárgyalt az MKIK javaslatairól, ezeket a szabályokat támogatja a kormány, de változtatásra akkor van lehetőség, ha átlépjük a 2,5 millió beoltottat. Ez a jelenlegi számítások szerint húsvét hétfő után lesz pár nappal.

Amikor ez megtörténik, akkor:

 • a kijárási tilalom 22 órára módosul és hajnali 5-ig tart,
 • az üzletek 5-től 21:30-ig lehetnek nyitva, valamennyi bolt kinyithat, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent,
 • a szolgáltatásoknál a március 8-a előtti szabályok lesznek érvényben,
 • az óvódák, általános és középiskolák április 19-én nyithatnak.
 • április elsejétől megkezdődik a tanárok oltása, a reményeik szerint egy hét alatt mindenkit beoltanak.

Már csak néhány hetet kell kibírni, ezt követően az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba – zárta mondanivalóját Gulyás.

Mi volt március 8-a előtt?

A kérdéses dátum előtti szabályokat még november 9-én jelentette be Orbán Viktor.

 • Minden gyülekezést megtiltanak.
 • Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak. (Ez a 20 órás zárásra volt érvényes, most lehet ezt kitolják valamivel)
 • A szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem.
 • Általános rendezvénytilalom.
 • Családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10 fő vehet részt.
 • Korlátozzák az esküvőn és a temetésen részt vevők számát, utóbbira csak 50 ember mehet egyszerre. Esküvőn csak a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, de lakodalmat nem tarthatnak.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tartják.
 • Szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos, egyéni sporttevékenységet lehet végezni.
 • A szabadidős létesítményeket bezárják – múzeumokat, színházakat, edzőtermeket, mozikat, állatkerteket is.

Orbán után, nagyjából ugyanazt

Péntek reggel Orbán Viktor a szokásos rádióinterjújában nagyjából ugyanezt mondta, csak akkor időpont nem hangzott el. A miniszterelnök akkor még úgy fogalmazott, hogy tárgyalnak róla, hogy 22 óráig, esetleg 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást. Úgy látszik az előbbit választották, abban viszont nincs változás, hogy egységesen 10 négyzetméterenként lehet majd egy vásárlót beengedni.

Orbán azt is mondta reggel, hogy a fodrászokért küzdelem van, de a járványügyi szakemberek ellenállnak, itt láthatóan a kivárás taktikáját választotta a kormány.

Orbán: Tovább lehetnek nyitva a boltok, később lehet a kijárási tilalom

Fontos bejelentésekkel kezdte a napot a miniszterelnök.

Az oktatással kapcsolatban az hangzott el a rádióinterjúban, hogy 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, ebből 20 ezer van beoltva. Orbán is április 19-ét célozta meg az oktatás megnyitására, ez nem változott. Csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely még bizakodott, hogy akár április 12-e is lehet a céldátum.

Délelőtt, az operatív törzs sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kérte azokat a pedagógusokat, akik még nem regisztráltak, hogy március 29-én, hétfőn éjfélig tegyék ezt meg a Vakcinainfo oldalon, hogy el tudják indítani a beoltásukat. Beszélt arról is, hogy szerinte jól működik a digitális oktatás, a sulineten naponta 65 ezer letöltést regisztrálnak, a köznevelési portálon 150–160 ezer látogatót vonzanak az okostankönyvek, a KRÉTA-rendszerbe naponta 600 ezer osztályzatot írnak be a tanárok. Az óvodai gyermekfelügyeletet csütörtökön 24 ezren, az iskolait 5500-an vették igénybe. A középiskolai felvételiket lezárták, a végeredményre még várni kell a hó végéig.

Kedd óta tudjuk, hogy jön valamilyen változás

Orbán Viktor kedd reggel jelentette be, hogy tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és már akkor közölte, hogy elfogadták a kamara több javaslatát. Igaz, ekkor még nagyjából semmit sem lehetett tudni, mindössze azt, hogy valamilyen négyzetméter-alapú korlátozás legyen a boltokban.

Az MKIK akkor a következő javaslatokat tette:

 • Az üzlethelyiségek esetében 5–10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
 • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter-alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezenkívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
 • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.

A kamara azt is javasolta, hogy a fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő stb.) is legyen négyzetméter-alapú szabályozás, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – pl. ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb.

Operatív törzs: A várandósoknak is ajánlják a védőoltást

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tanárok beoltásának részleteiről beszélt, Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig a várandósok oltására vonatkozó ajánlásról tájékoztatott pénteken.

Egyben azt is szerették volna elérni, hogy biztosítsa a kormány a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. Erről végül a kormány egyelőre nem döntött.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról