Vállalkozás hvg.hu 2021. február. 27. 20:27

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Szóban közölte a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ vezetője a helyben szakszervezetet alapító dolgozójával ma, hogy a holnapi nap folyamán már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban.

A dolgozó az elmaradt béreket követelte a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő önkormányzati cégtől. Boros Péterné, aki a fürdő közalkalmazottait is magába foglaló Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke, az üggyel kapcsolatban úgy vélte, a szakszervezeti bizottsági titkár védett személy, ezért a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet, így annak nem szabad hivatalosan is megtörténnie – írta a merce.hu.

Boros Péterné a Mércének azt is elmondta, hogy a fürdő igazgatója sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni a helyi szakszervezeti alapszervezetük titkárának megválasztásáról és az MKKSZ-alapszervezet megalakulásáról szóló hivatalos dokumentumokat.

Ráadásul a most elküldött dolgozó munkavégzésével kapcsolatban nem érkezett semmiféle kifogás, így ez nem is lehet alapja a munkaviszony megszüntetésének.

A helyzetre ráadásul nem is a munkáltató fürdő vezetősége, hanem egyenesen a fenntartó, Varga Attila, Cserkeszőlő független polgármestere reagált élesen. Azt nyilatkozta, hogy „valótlanságokat” állított a munkatárs és az MKKSZ vezetősége, és a fürdő dolgozóinak többsége a szakszervezetisek álláspontjával nem ért egyet.

A Mérce korábban megírta, hogy az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetése a fürdő személyzetén kezdett el spórolni: bérüket drasztikusan csökkentették. Sokukat el is bocsátották. Eközben a dolgozók elmondása alapján a vezetés fenyegette is őket, sőt egy közel 200 fős dolgozói gyűlésen olyan kijelentés is elhangzott, amely szerint nekik tilos a város vezetőségét kritizáló írásokat lájkolni, azokhoz hozzászólni, vagy azokat megosztani.

Mivel a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati központ az iparűzési adó elvonása miatt nehéz helyzetbe került önkormányzat legnagyobb bevételi forrása, ezért onnan kikerülve a településen máshol elhelyezkedni szinte lehetetlen – írta a Mérce.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere Facebook-posztban cáfolta a kirúgást. A település vezetője később lapunknak eljuttatott levelében azt írta: "a kérdéses időszakban és azt követően sem került egyetlen munkavállaló munkaviszonya sem megszüntetésre a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászat Központban és ennek a ténye sem lett értelemszerűen egyetlen dolgozóval sem közölve". Varga hozzátette: a fürdő vezetőségének nincs tudomása arról, hogy kik alapítottak szakszervezetet, így ha akarnák se tudnák differenciálni ilyen módon a dolgozókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.