Vállalkozás hvg.hu/MTI 2021. február. 23. 10:55

Barackpálinkákat vont ki a forgalomból a Nébih

A szeszes italokon nem a tényleges alkoholtartalmat jelölték. Két kereskedelmi üzletláncot is megbírságoltak nyomonkövetési hiányosságok miatt.

Biztonsági és minőségi szempontok alapján 23 barackpálinkákat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztoldala, a Szupermenta. A hatóság közleménye szerint élelmiszer-biztonsági szempontból megfeleltek a pálinkák az előírásoknak, de minőségi okok miatt két terméket kivontak a forgalomból.

A teszt során kiderült, hogy a két pálinka tényleges alkoholtartalma eltért a jelölésen feltüntetettől: az egyik esetben alacsonyabb, a másikéban magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Az eltérés miatt a 0,5 literes kiszerelésű, 40 százalékos Forrás barackpálinkát, valamint az egyliteres, 40 százalékos Hungaricum Valódi Kecskeméti barackpálinkát kivonták a forgalomból.

A két terméknél a gyártmánylapok hitelesítése sem volt megfelelő.

Két további pálinka gyártóját, ugyancsak a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt, a hatóság figyelmeztetett, egy esetben pedig kisebb, a jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a gyártó figyelmét.

A Nébih közlése szerint két, a pálinkák forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletláncra nyomonkövetési hiányosságok miatt együttesen 100 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról