Vállalkozás hvg.hu 2020. július. 08. 13:28

ISIS – írták egy muszlim nő kávéjára a Starbucksban

A kávézóláncban jellemzően a vevők nevét írják a kávéspohárra, egy minnesotai üzletben azonban másképp gondolta a barista.

Egy muszlim nő beperelte az amerikai kiskereskedelmi óriás Targetet, mert a minnesotai üzletházában található Starbucksban (hivatalos nevén egy Target Starbucksban) egy barista Iszlám Állam terrorszervezet nevének rövidítését írta a kávéspoharára.

Normál esetben mindenkinek a keresztnevét írja rá a pohárra a kávé készítője, a mostani történet is azzal kezdődött, hogy megkérdezték a hidzsábban érkező 19 éves lány nevét. „Amikor a nevem után érdeklődött, akkor többször lassan megismételtem, hogy Aishah. Ez egy ismert név errefelé, kizárt, hogy ISIS-nek érthette volna” – nyilatkozta a CNN-nek a nő.

A nő szerint a kávézóban dugdosták előle a feliratot, csak akkor tudta elolvasni, amikor átvette a kávéját. „Abban a pillanatban elárasztottak az érzelmek, hiszen ez egy olyan szó, amely a világon mindenhol rontja a muszlimok megítélését. Nem akarom elhinni, hogy manapság egy hasonló eset elfogadható lehet. Ez nincs rendjén” – magyarázta, miért is vitte bíróság elé az ügyet.

A helyi üzletvezető egy új itallal és egy 25 dolláros kuponnal akarta elintézni az ügyet, mielőtt a biztonságiak kivezették volna Aishah-ot. A vádirat szerint az üzletvezető azzal is védekezett, hogy néha elírják a vendégek nevét, ez is ilyen eset lehetett.

A Target egyelőre csak egy közleménnyel reagált, amelyben arról írnak: azt szeretnék, hogy mindenki, aki náluk vásárol, érezze magát megbecsülve és tisztelve. Hozzátették még, hogy szigorúan tiltják a megkülönböztetés és zaklatás bármilyen formáját. „Megvizsgáltuk az ügyet, és úgy gondoljuk, nem volt szándékos. Szerencsétlen hiba történt, amelyet egyszerű magyarázattal el lehetett volna simítani" – írta a cég, amely azt is megígérte, hogy megteszik „a megfelelő lépéseket” a kollégával szemben, például képzést tartanak a számára, hogy biztosítsák, ne fordulhasson elő hasonló eset még egyszer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról