Vállalkozás MTI / hvg.hu 2019. december. 30. 08:25

Több száz tonna veszélyes árut vont ki a forgalomból az idén a Nébih

Az év egyik legnagyobb fogása egy gyrost gyártó üzemben volt, csak ott 114 tonna ismeretlen anyagot találtak a hatóság emberei.

Több száz tonna ismeretlen eredetű és veszélyes árut vont ki a forgalomból ebben az évben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatósága (KÜI) – olvasható a Magyar Nemzetben.

A hatóság szakemberei 582 ellenőrzést végeztek, november végéig 124 esetben szabtak ki bírságot, közel 110 millió forint összegben. Tizenkilenc esetben a vállalkozó tevékenységének felfüggesztését, 27 esetben a tevékenység korlátozását rendelték el.

Az élelmiszer-előállítók és -forgalmazók ellenőrzései során tapasztalt leggyakoribb jogsértések a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő jogellenes meghosszabbítása, valamint a termékek nyomon követésével kapcsolatos hiányosságok voltak.

Az év egyik legnagyobb fogása egy gyrost gyártó üzemben volt, ahol 114 tonna ismeretlen eredetű alapanyagot zárolt a hatóság. Egy vásáron száz jelöletlen sertést találtak az ellenőrök, az állatok forgalmazását azonnal betiltották. Szigorú ellenőrzésnek vetették alá a különböző táplálékkiegészítőket is, az interneten forgalmazott termékekben több esetben is tiltott alapanyagot, például parlagfüvet találtak az ellenőrök.

Az ellenőrzések számában ugyanakkor nem volt nagy változás a cikk szerint, a hatékonyság pedig 95 százalékos volt a cikk szerint. 2013 óta az eljárások díját az érintett cégekkel fizettetik meg, idén 11 hónap alatt 131 esetben számlázták ezt ki a vállalkozásoknak és összesen 12,3 millió forintot fizettek ki.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?